Майже кожен третій ліфт в Україні небезпечний для життя

— 10 червня 2009, 18:28

Із 95779 тисяч ліфтів, що працюють в Україні, 34877 тисячі працюють понад 25 років, заявив Петро Пошкурлат, начальник відділу нагляду в будівництві, за підйомними спорудами та котлонагляду Держпромгірнагляду МНС України.

Більшість цих підйомників потрібно міняти або, принаймні, ставити на капремонт. Та вони продовжують працювати, несучи значну небезпеку людям, які ними коритсуються, повідомляє Радіо Свобода.

За словами начальника відділу з питань охорони праці Київської міської державної адміністрації Віктора Журавського, перевірка одного ліфта після 25 терміну експлуатації коштує близько тисячі гривень.

"Найгірший стан у Києві в Оболонському, Дніпровському та Святошинському районах. По місту Києву близько 6 тисяч ліфтів відпрацювали вже свій ресурс (25 років)", - повідомив заступник мера Києва.

Однак якщо коштів на утримання та ремонт ліфтів столиці як завжди обмаль, то що вже говорити про підйомники у інших містах країни.

Зокрема, жителі Львова бояться користуватися ліфтами та воліють підніматися та спускатися пішки.

Справа у тому, що наразі у місті лева не налагоджена диспетчерська служба ліфтів. Тож, якщо людина застрягає в ліфті, то може викликати технічного працівника лише телефоном.

Щоправда, в одному з районів Львова є таки комп'ютеризована система спостереження за ліфтами, якщо якийсь з них ламається, то одразу є повідомлення.

Наразі таку диспетчерську службу планують створити по всьому місту.

Загалом же доволі часто у львівських будинках підйомник вимикають на кілька днів поспіль.

На цей рік бюджетом передбачено більше 4600 мільйонів гривень, за ці гроші планують замінити, відремонтувати чи осучаснити 39 ліфтів у 31 будинку.

А ось у Харкові ліфти зношені на 90 %. Про це заявляють місцеві чиновники з управління житлово-комунального господарства.

Щоб якось виправити ситуацію до бюджету міста планують щороку закладати гроші на заміну та ремонт підйомників.

А щоб не купувати дорого потрібні деталі, в місті відкрили 2 спеціальних заводи, де виготовляють все: від котушок до повністю готових ліфтів.

Наразі з понад 4 тисячі харківських підйомників кожен другий технічно застарілий, кожен десятий так і лишився без ремонту. А з тих, що встигли відремонтувати, чимало знову стоять - справа рук вандалів та шукачів металобрухту.

Реклама:

Головне сьогодні