Тест

Дитячі сухі сніданки містять неприпустиму кількість цукру і солі

Дитячі сухі сніданки популярних марок містять до 55% цукру і до 2% солі, що робить їх непридатними для регулярного використання в дитячому раціоні.

Такі результати дослідження, проведеного фахівцями кафедри товарознавства та експертизи харчових продуктів Київського національного торговельно-економічного університету, пише "Дзеркало тижня".

"Сухі сніданки позиціонуються як здорове харчування - збалансоване, збагачене мінералами і вітамінами. І, звісно ж, суперкорисне дітям. А насправді в сухій речовині цього сніданку міститься до 55% цукру і 1-2% солі. Але ж дітям надлишок солі і цукру може серйозно зашкодити", - прокоментувала дослідження керівник проекту Європейського союзу і Програми розвитку ООН "Співтовариство споживачів і громадських організацій" Клавдія Максименко.

Порівняльне тестування пройшли шість зразків сухих сніданків, які, судячи з реклами й оформлення упаковок, призначені в першу чергу для дітей.

Це хрусткі медові зірочки Kosmostar і зернові подушечки з молочною начинкою "Хрутка" (торгової марки (ТМ) Nestle), три зразки від ТМ Start: кукурудзяні пластівці медові, глазуровані кілечка чотирьох видів зернових і шоколадні кульки, а також мультизернові пластівці Harmony ТМ Axa.

Дослідження показало: багато сухих сніданків на 45-50% складаються з цукру. Подушечки "Хрутка" і пластівці Harmony менш солодкі, вони мають нижчі показники - 17,8 % і 18,7% відповідно. Високим виявився і зміст солі - воно коливається від 0,7% в зірочках Kosmostar і подушечках Хрутка до 1,9% в пластівцях Harmony.

"Біда в тому, що ці сніданки не містять достатньої кількості калорій - енергетично цей сніданок неповноцінний для організму дитини. коляр разом із сніданком має отримати 500 калорій, щоб добре почуватися до обіду", - стверджує Клавдія Максименко.

Вона розповіла, що енергетичну цінність експерти розраховували виходячи з порції 30 г сухого сніданку і 125 г молока. Максимальним виявився показник у молочних подушечок "Хрутка" - 39,9%, а мінімальний - у шоколадних кульок Start - вони забезпечують всього 29, 7% енергетичній потребі дитини.

За даними дослідження, мінімальну кількість вітамінів містять зернові подушечки з молочною начинкою "Хрутка", а найбідний комплекс мінералів - у медових зірочках Kosmostar і подушечках "Хрутка". Інші зразки мають приблизно однаковий мінеральний і вітамінний склад.

Крім того, жоден виробник не позначив на маркуванні харчові добавки відповідним міжнародним символом Е, хоча вони присутні у складі продуктів. У шоколадних кульках Start харчові добавки "сховали" серед даних про вітамінний і мінеральний комплекси. Крім зернової основи, тут можна знайти і барвники, і емульгатори, і ароматизатори, ідентичні натуральним.