У таблиці Менделєєва з’явиться новий елемент

— 15 червня 2009, 18:18

Вченим дармаштадського Товариства з досліджень з тяжкими іонами під керівництвом Зігурда Хоффмана більш ніж десять років тому вдалось отримати єдиний атом цієї речовини.

І лише зараз їхнє відкриття отримало визнання, пише ВВС .

Для синтезування елементу 112 німецькі дослідники використовували 120-метровий прискорювач частин, у якому атоми свинцю були піддані бомбардуванню пучком іонів цинку.

Під час експерименту було синтезовано ядра двох елементів в наслідок чого виник новий елемент.

Ці великі та важкі ядра дуже нестійкі, вони починають розпадатися через дуже короткий проміжок часу після утворення - у даному випадку через тисячні долі секунди.

Під час розпаду відбувається вивільнення енергії, яку вчені й вимірюють для виявлення розмірів нового ядра.

Та успішними такі досліди бувають лише зрідка. Тож науковцям потрібно все потужніші прискорювачі для більш тривалих експериментів.

Наразі професору Зігурду Хоффману та його колегам треба дати ім'я новому елементу, після чого його буде офіційно внесено до таблиці Менделєєва.

Щоправда, міжнародний союз чистої та прикладної хімії дав елементу 112 тимчасову назву - унунбій - від латинського "ununbi", тобто "один-один-два".

До речі, Хоффман та його колеги раніше вже синтезували елементи з атомними числами від 107 до 111.

Ці елементи відомі як "надважкі": їхні порядкові номери означають кількість протонів, які разом з нейтронами дають основну масу атому.

Реклама:

Головне сьогодні