На Джоан Роулінг подали до суду за плагіат

— 16 червня 2009, 17:06

Книга Адріана Джейкобса "Пригоди чарівника Віллі" (The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land) теж розповідає про історії маленького чарівника.

Книга вийшла у світ у 1987 році - за 10 років до того, як був опублікований перший роман Джоан Роулінг і за три роки до того, як до письменниці (за її ж словами) прийшла ідея написати роман про Гаррі Поттера, пише The Daily Mail.

Джейкобс помер у 1997 році, тож він не бачив успіху книг про Гаррі Поттера. Та його фонд, членами якого є син письменника та його внук, стверджують, що четверта книга Джоан Роулінг "Гаррі Поттер і Кубок вогню" є плагіатом книги про чарівника Віллі.

15 червня 2009 року фонд оголосив, що звернувся у Високий суд у Лондоні з позовною заявою.

І в Роулінг, і в Джейкобса, стверджують позивачі, мова йде про змагання юних чарівників, герой одержує підказки у ванній кімнаті.

Перед обома героями є завдання - врятувати людину, захоплену в заручники чарівними істотами (напівлюдьми - напівтваринами). Крім того, спадкоємці Джейкобса запевняють, що Роулінг запозичила в письменника ідею подорожі чарівників на потягах.

Позивачі також просять звернути увагу на той факт, що Джейкобс користувався послугами літературного агента Крістофера Літтла, який пізніше почав працювати з Джоан Роулінг.

Обкладинки книг "Пригоди чарівника Віллі" та "Гаррі Поттер і Кубок вогню"
Видавництво Bloomsbury, яке публікує книги про Гаррі Поттера, поширило заяву, у якому обвинувачення в плагіаті називаються "голослівними, необґрунтованими і такими, які не відповідають дійсності", повідомляє Reuters.

У 2004 році, нагадує видавництво, схожі претензії намагався пред'явити син Джейкобса, однак тоді ніяких схожостей між текстами двох авторів знайдено не було. До 2004 року, підкреслюється в заяві Bloomsbury, Джоан Роулінг із творчістю Джейкобса не була знайома.

Реклама:

Головне сьогодні