Ціни на роумінг зросли. Найбільше подорожчали SMS

— 22 червня 2009, 11:18

У порівнянні з минулим роком послуги роумінгу вітчизняних мобільних операторів зросли в ціні. У середньому вартість послуг мобільного зв'язку за межами країни зросла на 20%, повідомляє газета "Дело".

Оператори ринку пов'язують це з девальвацією гривні, адже за надані послуги операторами інших країн їм доводиться розраховуватися в іноземній валюті.

Крім подорожчання послуги, цим літом є й інші новинки для українців, які вирушають на відпочинок закордон. Мова йде про зміни у "зонації" країн.

Так, якщо влітку минулого року для абонентів передплачених тарифних планів Beeline діяли єдині роумінгові тарифи на всі дзвінки (вхідні/вихідні дзвінки в країні перебування і дзвінки в Україну - 10,35 гривні/хвилина), то зараз для пріпейд-абонентів впроваджена зональна тарифікація - вартість послуг залежить від тарифної зони, до якої віднесена країна перебування абонента.

Відтак вартість послуг для тих, хто перебуває у країнах Європи зросла в 2 рази (до 21 гривні), а для тих, хто відпочиває в країнах далекого зарубіжжя - у 3-4 (до 31-40 гривень).

Оператори "Київстар" і МТС-Україна кількість зон цього року скоротили із шести до чотирьох.

"Раніше зонування було географічним. З 1 червня країни розподілені за тарифними зонами відповідно до "профілю" користування: туристичні та бізнес напрямки поїздок", - пояснює начальник відділу роумінгу "МТС-Україна" Тетяна Машніна.

Однак вартість на дзвінки з-за кордону у "Київстара" і "МТС-Україна" значно відрізняється.

Так, для розмов з країн Європи найбільш оптимальний тариф пропонує "Київстар" - 9 гривень за хвилину вихідного дзвінка в Україну.

При цьому варто відзначити, що минулого тижня свої тарифи на роумінг "Київстар" знизив.

Так, якщо рік тому вартість вхідних дзвінків в Європі для абонентів мобільного оператора становила 8 гривень, то тепер вона дорівнює 6 гривням. На одну гривню також подешевшали вихідні дзвінки.

А от якщо ви відправляєтеся до Єгипту або Таїланду, то більш вигідні розцінки у "МТС-Україна" - 15-20 гривень за хвилину.

Найбільше цього літа зросли в ціні текстові повідомлення.

Так, якщо 2008 року у всіх мобільних операторів вартість відправлення одного СМС з країн Європи коштувала 2 гривні, то 2009 року - 3 гривні, а для країн далекого зарубіжжя ця ціна зросла на третину - з 3 до 4-6 гривень.

Реклама:

Головне сьогодні