СБУ взялася за блоґера, який виклав в інтернет довідник

— 26 червня 2009, 10:50

Основна претензія правоохоронців полягає у тому, що до Всесвітньої мережі потрапили секретні відомості, зокрема дані на спецабонентів-посадовців, повідомляє "5 канал".

Телефонні номери спецабонентів Луганська та частково їхні домашні адреси опинилися в інтернеті. Разом із людьми, які просто не хотіли, щоб їх знайшли через звичайний довідник, завісу утаємничості зняли з суддів, працівників прокуратури та інших посадовців. Усіх тих, для кого розкриття приватних даних може завдати чимало клопоту.

За основу файлу блоґер узяв базу даних "Укртелекому" - але "нередаговану". Як вона потрапила до кіберзлочинців, зараз з'ясовують.

Наразі обласне управління СБУ не коментує інцидент. Уникає роз'яснень і "Укртелеком".

Водночас, сам блоґер розповів, як 9 місяців тому розмістив довідник на власному сайті, красиво оформив його і пояснив, як користуватися. Каже, хотів лише допомогти землякам.

"Я перевірив працездатність, увів пару прізвищ. Те, що цей довідник виявився розширеною версією, для мене було повною несподіванкою. Я не знаю історії цього довідника, як він опинився в інтернеті", - запевняє він.

"Укртелеком" на появу довідника поскаржився СБУ. Співробітники цієї служби видалили сторінку блоґера, а у її власника вилучили ноутбук та сім-карти з мобільного.

Утім Медведєв переконує, що з нього роблять цапа-відбувайла, а справжніх кіберзлочинців не шукають.

Він натрапив на довідник в інтернеті, як багато інших. На прохання журналістів блоґер вмить знаходить його на просторах Всесвітнього павутиння.

Журналіст каналу підтверджує: "Довідник досі в інтернеті. Достатньо зробити буквально 2 кліки: один, два - і він у вашому розпорядженні. Тут, наприклад, легко знайти номери домашніх телефонів та адреси, за якими мешкають співробітники СБУ в Луганську".

[L]

Юристи, довідавшись про таку ситуацію, лише розводять руками. Подібного випадку у судовій практиці України ще не було. Утім готові захищати і постраждалих чиновників, і блоґера.

За словами юриста Ігоря Чудовського, "фактично, треба змінювати систему телефонного зв'язку, а якщо адреси - то це незамінне".

"Щиро кажучи, робиш простий запит, на який зобов'язані відповідати, а органи не дають навіть просту таку інформацію", - додає він

Проти хлопця-блогера вже порушили кримінальну справу за фактом поширення інформації з обмеженим доступом. Нині Медведєву загрожує штраф або кілька років позбавлення волі.

Реклама:

Головне сьогодні