Шляхетні вечорниці від Олега Скрипки у готелі Hyatt. Фото

За основу взяли вже освоєний формат українських вечорниць, який завдяки Скрипці став популярним в Україні і за її межами (зокрема, у Франції та Росії).

До уже відомого вирішили додати й дещо нове, зокрема, українську шляхетність та високий національний стиль. А щоб переконливіше продемонструвати благородство задуму місцем проведення шляхетних вечорниць вибрали готель Hyatt Regency, вирішивши що п'ять зірок найкраще підкреслять високий стиль.

Задум проведення подібних заходів не новий, адже вечорниці - тисячолітня традиція українського народу. Слідуючи європейській моді українська інтелігенція організовувала світські вечори, на яких проводили літературні читання, концерти, демонстрували твори живопису. В ХІХ ст. шляхетні вечорниці влаштовували Лесі Українка, Михайло Драгоманов, Іван Франко, Михайло Коцюбинських та інші представники тодішньої еліти.

Олегу Скрипці досвіду у проведенні вечорниць - не позичати: організовані ним класичні вечорниці давно перетворилися у фестиваль "Країна мрій", а вечорниці у стилі етно-диско мандрують Європою. "Мені, як і будь-якій творчій людині цікаво рухатися далі. Я відчуваю необхідність в світських високих зібраннях, яких сьогодні так не вистачає. Щоб зустрітися з розумними людьми, подивитися картини і послухати розкішну стародавню музику", - розповідає співак.

Співак зізнається, що ідея організувати такі вечорниці зародилася давно, але не було можливості. "Я спокійно чекав свого часу. І до мене звернулася Тетяна Міронова. Коли ми почали обговорювати проект, з'ясувалося, що наші ідеї збігаються".

У свою чергу Тетяна Міронова пояснила, що в наші дні поняття шляхетності вже вийшло за межі аристократії.

"Людина шляхетна - це не лише аристократія, але й інтелігенція та інтелектуальна еліта. Така людина цікавиться і музикою, і мистецтвом, і театром, і літературою. Шляхетність - це особливий спосіб мислення та позиціонування себе в суспільстві, прагнення до постійного розвитку та самовдосконалення", - переконана Тетяна Міронова.

Галеристка Тетяна Міронова та невгамовний Олег Скрипка зібрали столичну еліту на шляхетні вечорниці
На перші шляхетні вечорниці планували запросити українських митців, меценатів та представників української бізнес-еліти. Однак серед присутніх були здебільшого селебрітіз зі сфери шоу-бізнесу. Їх кількість значно перевищувала кількість митців. Зокрема, на вечорниці прийшла телеведуча Маша Єфросиніна з кавалером та власниця модельного агентства Влада Литовченко.

Мистецтво з-посеред гостей представляли лише кінорежисер Олесь Санін та скульптор Олег Пінчук. Не вдалося побачити на шляхетних вечорницях українських художників (хоча б тих, чиї роботи виставлялися на аукціоні), письменників та поетів, музикантів і оперних співаків, одним словом, задекларованих у програмі заходу митців.

Тусовщиця Марися Горобець та скульптор Олег Пінчук по-шляхетному обнімаються
Тетяна Миронова зізналася, що на перші вечорниці запрошували здебільшого своїх друзів та знайомих, але згодом, впевнена вона, аудиторія сформується саме з тих людей, яким це буде цікаво. Не лише для того, щоб "засвітитися" перед фотокамерами чи продемонструвати нову сукню.

"На сьогоднішній день заможнім людям надокучили гламурні вечірки, прийоми та бали. У людей є потяг до інтелектуальних заходів. Про це можу судити з виставок, які організовую у своїй галереї. Тому, мені здається, шляхетні вечорниці викликали великий інтерес", - переконана вона.

Запрошені гості взяли на озброєння високий стиль і спробували хоч на один вечір змінити звичні речі від відомих дизайнерів на національні строї. Чоловіки віддали перевагу сорочкам, а жінки вважали за обов'язок з'явитися у сукні бодай з найменшим натяком на етнічність. У кого в гардеробі не знайшлося вишиванки, ошляхетнив свій костюм аксесуарами в етно-стилі.

Як слушно відзначив Олесь Санін, тішить уже той факт, що запрошені на вечорниці задумалися над тим, що одягнути і поставили під сумнів доречність на подібному заході костюму від Brioni. Хоча брендових суконь та костюмів, незважаючи на запропонований етнічний дрес-код, теж не бракувало.

Олег Скрипка впевнений: якщо є бажання і внутрішня воля, то можливість провести бажаний захід завжди з'явиться

Поінформувати гостей про останні шляхетні тенденції в моді запросили професіоналів - дизайнера традиційного міського одягу 18-19 ст. Людмилу Нагорну та дизайнера української високої моди Лілію Пустовіт.

Зібравши під одним дахом митців та меценатів (другі, вочевидь, переважали, бо перших помічено не було), організатори вечорниць вирішили скористатися нагодою і влаштувати доброчинний аукціон.

Тетяна Міронова, яка сім років керує однією з київських галерей, залучила до заходу відомих українських художників Анатолія та Ганни Криволап, Віктора Сидоренка, Олександра Животкова, Владислава Шерешевського, Сергія Гая та Івана Пилипенка. Їхні роботи були виставлені на аукціон.

За шляхетним звичаєм (очевидно, європейським) пресу попросили покинути залу, щоби за зачиненими дверима влаштувати благодійний аукціон. Представники українських медіа такого звичаю не знали, але повелися благородно і слухняно просиділи аукціон в іншому приміщенні.

Однак, коли двері відчинилися, як виявилося, торг видався не надто вдалим - бракувало лише однієї картини. За непідтвердженою інформацію купили роботу Олександра Животкова. Виручені з продажу картини кошти передадуть у Міжнародний благодійний фонд підтримки студентства та молодих учених України.

Відомий бандурист Тарас Компанійченко з колегами тішить слух відвідувачів вишуканою музикою
Для гостей шляхетних вечорниць підібрали й вишукану музичну програму. Зокрема "Хорея Козацька" виконала епічні твори часів козацької доби, а Ніна Матвієнко та ансамбль старовинної музики Костянтина Чечені розважили публіку старовинним міським романсом. Не обійшлося і без господаря вечора. Олег Скрипка продовжив тему і разом Лє Гранд Оркестром виконав сучасний український романс.

Організатори шляхетних вечорниць у високому стилі запевняють що ідей в них дуже багато. Але червоною ниткою з-посеред усіх творчих задумок проходить головна - об'єднати сучасних митців і усіх небайдужих людей в шляхетну спільноту, щоб просувати вітчизняні цінності не лише серед українців, але й за кордоном.

У подальшому розвитку шляхетних вечорниць Олег Скрипка покладається на Бога і власну творчість. "Моя релігія така: якщо є бажання і внутрішня воля, то можливість завжди з'явиться", - переконаний співак. Найкращим доказом його слів, безперечно, стала перша вечірка з циклу шляхетних вечорниць.

А гості заходу заїдають келих шампанського полуницями

У наелектризованій високим мистецтвом і вишуканим стилем атмосфері вечора слово "шляхетний" лунало безліч разів при кожній зручній нагоді.

Хочеться сподіватися, що на наступній вечірці з циклу шляхетних вечорниць таки вдасться зібрати не лише бізнес-еліту, але й еліту мистецьку, якій таки вдасться відірватися від келихів з шампанським під час виступу.

Усі фото Сергія Волкова

Про те, хто ще з відомих людей відвідав Шляхетні Вечорниці читайте незабаром на порталі TabloID

Реклама:

Головне сьогодні