На прилавках ЄС повертаються криві огірки і нестандартні фрукти

— 1 липня 2009, 19:10

З 1 липня в країнах ЄС скасовані правила, які регулювали форму і розмір овочів та фруктів.

Попередні правила називали прикладом "євробожевіллям", повідомляє ВВС. Адже стандарти передбачали норми викривлення огірків до міліметрів на сантиметр довжини, припустимий діаметр моркви і вагу одного грона винограду.

З 1 липня стандарти скасовані для 26 категорій овочів і фруктів, серед яких абрикоси, баклажани, морква, огірки, гриби, цибуля, капуста.

Для 10 найпопулярніших категорій, що складають близько 75% обсягів проданих у ЄС овочів і фруктів, правила будуть збережені.

Серед цих категорій - яблука, цитрусові, персики, полуниця, помідори, виноград. Однак супермаркети зможуть продавати нестандартні овочі і фрукти і цих категорій за умови, що на прилавках вони будуть марковані як "овочі, призначені для переробки".

Передбачається, що криві огірки, "шишкувата" морква та інші овочі та фрукти, що не відповідають стандартам, можуть обійтися покупцям приблизно на 40% дешевше, ніж "більш красиві" продукти.

До скасування обмежень, що стосуються зовнішнього вигляду овочів і фруктів, магазини ЄС відбраковували близько 20% усієї продукції, яку їм поставляли.

Реклама:

Головне сьогодні