Тест

Вакцини від свинячого грипу на всіх не вистачить

Таку невтішну новину повідомила гендиректор ВООЗ Маргарет Чань під час засідання конференції Всесвітньої організації інтелектуальної власності.

Чань закликала до більш активного використання новітніх технологій у виробленні вакцини, повідомляє служба новин ООН.

"Прогрес у громадській охороні здоров'я залежить від інновацій. Деякі з найбільших досягнень у сфері охорони здоров'я були пов'язані з розробкою та появою нових ліків та вакцин", - підкреслила голова ВООЗ.

Також Маргарет Чань відзначила, що інновації дуже важливі у вирішенні таких проблем, як стійкість до лікарських препаратів, особливо це стосується засобів, призначених для боротьби з малярією та туберкульозом.

Окрім цього голова ВООЗ додала, що інновації необхідні і для того, щоб йти в ногу з появою нових захворювань, у тому числі пандемії грипу, який викликаний вірусом А(H1N1).

Головний лікар світу підкреслила, що нинішні можливості з виготовлення вакцини проти грипу обмежені. До того ж, їх явно не достатньо, щоб забезпечити щепленням 6,8 мільярдів людей на Землі.

При цьому Чань вважає, що підхопити свинячий грип може майже будь-хто - чи то заможний житель розвиненої країни, чи то дитина в Африці.

Однак голова ВООЗ заявила, що левова частка обмежених поставок вакцини піде у багаті країни.

"Знову ми бачимо перевагу достатку. Знову ми бачимо, що доступ до вакцини залежить від спроможності за неї заплатити. Але ми так само бачимо необхідність в інноваціях", - додала Маргарет Чань.