Екс-президента Ліберії судитимуть за зґвалтування та вбивство

— 15 липня 2009, 18:14

Екс-президент Ліберії Чарльз Тейлор почав давати покази у міжнародному суді в Гаазі, перед яким він постав за 11 звинуваченнями у військових зпочинах у Сьєрра-Леоне, повідомляє ВВС.

Чарльз Тейлор - перший африканський лідер, якого судить міжнародний трибунал. Зокрема, його звинувачують у тероризмі, убивстві, зґвалтуваннях та допитах.

Екс-президент заперечив усі звинувачення, назвавши їх "злісною брехнею".

Коли його адвокат поставив запитання щодо звинувачень у вбивствах і зґвалтуваннях, Тейлор відповів, що до нього "подібні речі відносити абсолютно немислимо".

"На величезний жаль, сторона звинувачення - через дезинформацію, брехню і чутки - асоціює мене з цими речами", - заявив він.

Очікують, що лінія захисту Тейлора буде побудована на твердженні про те, що він не міг керувати діями повстанців в Сьєрра-Леоне у той час, як намагався зберегти мир і спокій у власній країні.

Повідомляється, що скоріш за все Тейлор даватиме покази декілька тижнів. Член колегії адвокатів цього суду Клер Картон-Хенсілз розповіла, що група захисників півтора місяці готувала свого клієнта.

На початку тижня суд вже розпочав слухати захист. Так, адвокат африканського лідера заявив, що його клієнт був посередником у справі укладання миру у Сьєрра-Леоне.

"Ми не спростовуємо той факт, що у Сьєрра-Леоне відбувалися страшні речі. Однак мова має йти не про те, що відбувалося у Сьєрра-Леоне, а про те, хто ніс за це головну відповідальність. При цьому слід зважати на те, що Чарльз Тейлор намагався домогтися миру", - сказав адвокат.

Тейлор декілька місяців був присутнім на судових слуханнях. Час від часу він передавав записки своїм адвокатам і розмовляв з ними пошепки.

У травні суд відхилив прохання захисту виправдати Тейлора у зв'язку з відсутністю доказів.

Сторона звинувачення стверджує, що екс-президент Ліберії планував звірства, здійснені повстанцями з Революційного об'єднаного фронту під час громадянської війни у Сьєрра-Леоне, яка закінчилася у 2002-му році.

Повстанці часто користувалися мачете, якими вони відрубували кінцівки у мирних жителів. Деякі з 91 свідка звинувачення говорять, що саме таким чином втратили руку.

Чарльза Тейлора було обрано президентом у 1997-му році. Після своєї відставки у 2003-му році він деякий час проживав у вигнанні в Нігерії, і в 2006-му його екстрагували до Ліберії.

Реклама:

Головне сьогодні