Тест

Пільговики та переможці олімпіад – проблеми вступної кампанії

Абітурієнт, який набрав 600 балів за результатами ЗНО, тепер не може вступити на держзамовлення до Інституту міжнародних відносин, розповіла "Німецькій хвилі" координатор освітніх проектів громадянської мережі "Опора" Інна Совсун.

[L]

А все через вступників з пільгами, яких більше, ніж місць на державне замовлення. Ця проблема є особливо гострою на престижні спеціальності, додає Совсун.

Якщо держава хоче відібрати кращих з кращих, і готувати їх за свої гроші, то вступ за пільгами треба відмінити, переконана Совсун.

А так званим соціальним пільговикам: сиротам, чорнобильцям чи інвалідам, можна допомагати у інший спосіб, приміром з оплатою.

На сьогодні спостерігачі зафіксували і іншу проблему - це переможці олімпіад. "Самі батьки до нас телефонують і розповідають, що у системі "Конкурс" зареєстровано людину на прохідне місце як учасника олімпіади, а у наказі Міністерства освіти, де є повний перелік таких осіб, такого прізвища немає", каже Інна Совсун.

Вона також відзначила, що цьогоріч значний наплив абітурієнтів, і приймальні комісії не були до цього готові. Є черги, а в окремих вузах вступникам доводилося їх займати з опівночі.