Тест

На маркування продуктів з ГМО дали 2 місяці

Уряд пішов на те, що лише через два місяці до виробників будуть застосовувати штрафні санкції, якщо ті не промаркують продукти харчування, виготовлені після 1-го липня.

Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на заступника голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяну Тимочко.

Якщо виробник упевнений, що у його продуктах немає "генетики", то він може нічого не вказувати. Але якщо при перевірці виявиться ГМО, то фірму-виробника чекають санкції: вилучення продукції і штрафи.

"Вони (санкції) не дуже великі - 25% ціни проданої партії. І поки Кабмін не виділив нам коштів для контрольних закупок", - розповів заступник голови Держспоживстандарту Сергій Черепков.

[L]

Незабаром Міністерство охорони здоров'я має затвердити список продуктів, які можуть містити ГМО, а значить підлягають перевірці в першу чергу.

За словами заступника директора ГП "Укрметртестстандарт" Віктора Рімера, поки що до списку пропонується включити продукти, які містять сою, кукурудзу і рапс.

До речі, виробники відзначають, що мають проблеми з постачальниками. Зокрема, це стосується невеликих фермерських господарств, які вирощують кукурудзу. Вони просто відмовляються проходити тести на ГМО через дорожнечу - від 400 до 550 гривень за один зразок.

"У Європі відповідальність за інформування несуть саме постачальники інгридієнтів. А не виробники. Під час варіння та сушіння немає звідки взятися ГМО", - пояснила начальник управління якості однієї з кондитерських фабрик Олена Саприкіна.