Тест

83-річна студентка з Криму перейшла на другий курс

Найстаріша студентка України Галина Чернова вчиться на денному відділенні економічного факультету Кримського інституту економіки та господарського права.

Наразі 83-річна бабуся склала літню сесію на четвірки й перейшла на другий курс, пише "Сегодня".

"До мене досить прихильно ставляться викладачі і декан, все ж таки роблять невелику поправку на вік, дозволяючи вчитися за індивідуальним графіком", - розповіла Галина Чернова.

Жінка зізналася, що хвилювалася перед іспитами не менше за своїх одногрупників.

"З одного боку, здавалося б, від моїх боргів нікому гірше не буде, а з іншого - мені дуже не хотілося опинитися серед тих, хто не встигає", - додала Чернова.

За словами найстарішої студентки, найважче було задавати економіку. Адже, "одного розуміння процесів мало - необхідно знати ще й точні формулювання".

"Навчатися мені так само цікаво, як і в часи молодості. Перспективних планів для себе не будую. Все ж вік такий, що перш за все думаєш кожного разу, коли засинаєш, "добре б зранку прокинутися". А там, крок за кроком, бог дасть, закінчу другий курс", - пояснила Галина Чернова.

До речі, кримчанка майже не пропускала заняття через стан здоров'я. Адже пенсіонерка підтримує свою фізичну форму зарядкою за власною системою з елементами йоги та китайською гімнастикою.

А щоб готуватися до семінарів, Галина Чернова змушена була опанувати ноутбук, подарований сином.

[L]Окрім навчання жінка займається й поезією. Наразі дуже хоче видати свою другу збірку віршів, які написала за рік.

"І ще я радію тому, що своїм прикладом доводжу, що у моєму віці можна не лише насіння на лавках лускати. Я знаю, що мій досвід змусив багатьох пенсіонерів переглянути ставлення до себе і до своїх можливостей", - додала 83-річна студентка.

Літні канікули Галина Чернова планує провести у Москві. Саме у столиці Росії мешкає її син. До того ж, пенсіонерка хоче відвідати там декілька музеїв. Адже тепер у кримчанки є подвійні пільги: пенсійний та студентський квитки. Тож жінка сама може обирати за яким з них ходити музеями.