Переконування у своїй чудовості може зашкодити

— 22 липня 2009, 13:05

Коли людина чує твердження, протилежне тому, у якому вона впевнена, вона часто не лише скептично реагує, а й переконується у своїй початковій позиції.

Такі висновок зробили науковці Джоанна Вуд і Джон Лі з університету Ватерлоо та Елейна Перунович з університету Нью-Брансуік, пише Time з посиланням на публікацію у виданні Psychological Science.

Зокрема, у результаті дослідження вчені виявили, що коли людина з низькою самооцінкою чує перебільшення похвали себе, її настрій ще більше погіршується.

Науковці провели тестування з рівня самооцінки серед 68 студентів. Після цього всіх добровольців попросили протягом чотирьох хвилин записувати всі свої думки та переживання.

Під час цього впродовж 4 хвилин з інтервалом у 15 секунд студенти однієї групи, яка була сформована випадковим чином, чули дзвінок. Цих добровольців просили при звуці дзвінка говорити собі: "Я прекрасна людина".

Виявилося, що люди з низькою самооцінкою після цих 16 сеансів самопохвали впали у значно похмуріший настрій, ніж ті, кого просили не нагадувати собі про свою чарівність.

Таким чином, автори нового дослідження виступають за нову форма психотерапії, яка закликатиме людей примати їхні негативні думки і почуття, а не намагатися відкидати їх і боротьби з ними.

Реклама:

Головне сьогодні