"Чорний трансплантолог" відбудеться штрафом у 850 гривень?

— 23 липня 2009, 17:41

Донецька обласна прокуратура так і не змогла зібрати достатніх доказів вини Міхаеля Зіса згідно з українським законодавством, повідомляє "Німецька хвиля".

Тож, замість перспективи потрапити за ґрати на 12 років, нині Зісу інкримінують лише порушення процедури трансплантації нирки. Про це розповів адвокат підозрюваного Олег Курінний.

"Прокурор оголосив нам нове обвинувачення, де покарання передбачає сплату 850 гривень, тобто, фактично, штраф на рівні порушення правил дорожнього руху", - сказав адвокат.

Нагадаємо, хірурга Міхаеля Зіса було затримано у Донецьку в жовтні 2007 року. Офіційним приводом для арешту став міжнародний ордер правоохоронців Молдови, де Зіса також воліють бачити на лаві підсудних.

За даними ізраїльських слідчих, професійний хірург Зіс, позбавлений в Ізраїлі лікарської ліцензії, очолював міжнародне кримінальне угруповання. Члени цієї "банди" вербували жертв, знедолених та незаможних людей які були готові за скромну винагороду пожертвувати власною ниркою.

Жертв знаходили на території Ізраїлю та країнах СНД. Щойно донор та реципієнт були знайдені - Зісу залишалося залагодити усі формальності перед операцією в Донецькому центрі трансплантації нирки.

У всіх випадках, як вказує слідство, Зіс надавав фіктивні документи про спорідненість донора та реципієнта, аби операція відповідала вимогам українського законодавства.

Повідомляється, що за кожну таку операцію Зіс отримував гонорар посередника на суму до 135 тисяч доларів.

Однак у прокуратурі Ізраїлю сподіваються на те, що якщо "чорного трансплантолога" таки випустять в Україні на волю, то ненадовго.

Адже в Ізраїлі, де вже засудили двох поплічників Зіса, проти самого лікаря зібрано достатню доказову базу, аби вимагати його екстрадиції й проведення суду.

"Йдеться про торгівлю людьми з метою подальшої торгівлі органами. Акцент саме на тому, що до людей ставилися як до майна, їх передавали з рук в руки, а відтак продавали докторові Зісу в Україну. В цьому і є суть злочину", - повідомив офіційний представник прокуратури Ізраїлю Басам Канделафт.

Найближчими днями ізраїльська прокуратура планує зібрати колегію для оцінки ситуації і визначиться з подальшими юридичними кроками.

Реклама:

Головне сьогодні