Прокуратура каже, що дітей залишили без їжі через закон

— 24 липня 2009, 18:30

Новина про "заборону дитячого харчування" викликала неабиякий ажіотаж. Адже з полиць магазинів зникли не лише дитячі консерви, але й молочні суміші. Так, під роздачу потрапили 7 сумішей Hipp.

У Humana ситуація ще гірша - з 53 найменувань заборонено реалізувати 36 видів продукції.

У четвер прокуратура Києва розіслала прес-реліз, у якому вказала: вона діяла виключно в законодавчому полі. Адже приймаючи зазначене рішення, вона керувалась законом "Про прокуратуру", згідно з яким на неї покладено нагляд за додержанням законів органами державного контролю.

А законом України "Про дитяче харчування", який вступив у дію з 1 січня 2007 року, заборонено використовувати у виробництві продуктів дитячого харчування "м'яса механічного обвалювання, свинячої шкури, харчового крохмалю, пшеничного борошна, гідратованих продуктів із сої та її похідних, а також сумішей спецій та прянощів, до складу яких входять незареєстровані харчові добавки" (С.9)

Якраз через крохмаль і було призупинено дію сертифікатів на молочні суміші.

"Ці продукти ще називають замінниками молочного молока. Вони підбираються до кожної дитини індивідуально", - каже в коментарі "Українській правді. Життя" керівник відділу маркетингу компанії НІРР Світлана Доценко. Вона додає, що насправді на ринку багато продуктів, які містять крохмаль і борошно.

"Якщо зараз провести перевірку і забрати з полиць магазинів усі продукти, які містять крохмаль і борошно, то виявиться, що це 60 % усієї продукції дитячого харчування", - додає Доценко.

У Міністерстві охорони здоров'я "Українській правді. Життя" пояснили, що у законі справді є прикра помилка. І її має виправити зареєстрований у ВРУ ще 2 червня законопроект.

Чому саме усі шишки посипались на Humana та Hipp, Доценко пояснює просто: "Це була перевірка Київської прокуратури. Вони перевіряли київський УкрЦСМ (Український центр стандартизації та метрології). Це орган, який видає сертифікат. Різні виробники сертифікуються у різних регіональних відділеннях. У київському УкрЦСМ сертифікуються НІРР і Humana".

Медики виступають проти категоричної заборони, але закликають до певних обмежень. Адже суміші, збагачені крохмалем та борошном, потрібні малюкам із замалою вагою. А здоровим дітям надмір такої їжі загрожує ожирінням.

Їжа з консервантом

Як повідомила прокуратура, контролюючі органи неодноразово перевіряли якість дитячого харчування, що продається в столиці. Так, у березні поточного року Головним Київським міським управлінням у справах захисту прав споживачів було внесено 2 приписи щодо заборони відвантаження та реалізації дитячих молочних сумішей ТМ Nestle та ТМ "Карапуз".

[L]Протягом 2008 року Головним Київським міським управлінням у справах захисту прав споживачів було перевірено 13,694 т продуктів дитячого харчування, з яких забраковано 5,311 т.

Після вживання йогурту Humana у Києві отруїлась дитина. Батьки подали заяву зі скаргою, і в одному з столичних магазинів було проведено перевірку.

У відібраному зразку йогурту виробництва Humana фахівцями Укрметртестстандарту було виявлено консервант E 211 в кількості 3,39 мг/кг. Використання консервантів у даному виді харчових продуктів не передбачено нормативними документами МОЗ України, йдеться у прес-релізі прокуратури.

"Обґрунтовані висновки фахівців щодо допустимості вмісту крохмалю та борошна у продуктах дитячого харчування зможуть стати підставою для внесення змін у чинне законодавство Верховною Радою України", - додають у київській прокуратурі.

Реклама:

Головне сьогодні