У Росії прослуховуватимуть розмови по Skype?

— 27 липня 2009, 14:50

Російські оператори мобільного зв'язку занепокоєні швидким розвитком ринку послуг IP-телефонії (VoIP). Тому й запропонували уряду створити правову основу для функціонування цього сегменту.

А це у свою чергу передбачає можливість прослуховувати розмови, які ведуться за допомогою таких систем, як Skype, повідомляє ВВС.

"До 2012 року 40% трафіку буде зайнято саме IP-телефонією - без усілякого контролю з боку держави, що неминуче спровокує занепокоєність проблемами безпеки", - йдеться у прес-релізі, оприлюдненому за результатами засідання комісії Російського союзу промисловців та підприємців по телекомунікаціям та інформаційним технологіям.

Бізнесмени впевнені, що необхідно забезпечити захист вітчизняного виробника у області IP-телефонії. Адже, більшість брендів, які пропонують ці послуги на території Росії - іноземного походження. Наприклад, Skype та Icq.

На думку телефоністів, вести боротьбу з іноземними VoIP-сервісами немає сенсу: необхідно просто надавати аналогічні послуги.

До речі, існування IP-телефонії турбує телефоністів й з інших країн.

Наприклад, у Китаї в 2006-му році заборонили використання IP-телефонії. Причиною стало те, що сервіси Skype почали активно приваблювати клієнтів державник телефонних компанії, які надавали звичний телефонний зв'язок.

Згідно з канадським законодавством, оператор зв'язку повинен мати можливість в цілях безпеки визначати місцезнаходження того, хто дзвонить. У IP-з'єднанні ж не передбачено визначення номерів.

Два найбільших британських оператора мобільного зв'язку звернулися до компанії Nokia з вимогою прибрати Skype з нового мобільного апарату N97. Інакше вони просто відмовляться продавати його.

У липні 2009-го року ізраїльські сотові оператори спробували обмежити IP-телефонію. Однак міністерство зв'язку Ізраїлю заборонило їм блокувати VoIP-трафік.

Тим часом, комісар Євросоюзу по телекомунікаціям Вівіан Федінг дала чітко зрозуміти мобільним операторам, що не дозволить запровадити на території Євросоюзу закон про заборону Skype та аналогічних сервісів.

Також комісар не стерпить появи особливих тарифних планів, які "дозволяють" чи "забороняють" використання VoIP у мобільних мережах.

Реклама:

Головне сьогодні