Міносвіти пояснило, чому школярі вивчають творчість "Океану Ельзи"

— 29 липня 2009, 16:52

На цьому наголошують співавтори державної програми з музичного мистецтва для 5-8 класів.

У своєму листі-зверненні, розісланому прес-службою МОН, вони нагадують, що програма з музичного мистецтва для 5-8 класів була створена й затверджена міністерством ще у 2004 році (лист МОН від 23.12.2004 р. № 1/11-6611).

Міністром освіти і науки України на той час був Василь Кремень.

Також прес-служба Міносвіти зауважує, що конкурс підручників для 8 класу завершився в листопаді 2007 року (Міністром тоді був Станіслав Ніколаєнко), тобто зміст підручників на той час був повністю укомплектований відповідно до шкільної програми. Згодом підручники отримали гриф міністерства і були рекомендовані до видання.

"Причини наявності на сторінках підручників для 8 класу матеріалу про "Океан Ельзи" є простими й логічно обумовленими. Головний критерій конкурсного відбору будь-якого підручника - його відповідність навчальній програмі", - йдеться у листі-роз'ясненні.

"Програма з музичного мистецтва для будь-якого класу містить перелік музичних творів для сприймання і виконання. На 38-й сторінці програми зазначено дві пісні Святослава Вакарчука - "Друг" і "9-1-1", рекомендовані для сприймання (слухання) у 8 класі", - роз'яснюється у листі.

Окрім цього, співавтори підручнику пояснюють, що матеріал про автора музики та про її виконавця не може бути тотожним, у тому числі й за обсягом. Тож не дивно, що про Святослава Вакарчука надається більше інформації, ніж про гурт "Океан Ельзи".

[L]"Про кого, наприклад, слід більше подати інформації - про Володимира Івасюка як автора пісень, чи про Софію Ротару як їх виконавицю? Однозначно, - про автора музики. Святослав Вакарчук одноосібно є і композитором, і лідером рок-гурту, і співаком", - додають у Міносвіти.

Нагадаємо, останнім часом вітчизняних ЗМІ піднімається тема - чи причетний міністр освіти і науки Іван Вакарчук до появи у підручниках інформації про гурт "Океан Ельзи", фронт-меном якого є син міністра Святослав Вакарчук.

Раніше "Українська правда. Життя" вже писала, що навчальна програму "Музичне мистецтво. 5-8 класи" отримала гриф МОН "Затверджено" ще в грудні 2004 року.

Реклама:

Головне сьогодні