Молочні продукти продовжують життя
Діти, які вживають багато молочних продуктів, проживуть довше, повідомляє ВВС з посиланням на опубліковані дані у журналі Heart.
Команда вчених з Брістольського університету в Англії та Інституту медичних досліджень в австралійському штаті Квінсленд відшукали людей, які у 1930-х роках брали участь у науковому дослідженні з вивчення впливу молочних продуктів на організм. Тоді, 65 років тому, у цьому проекті взяли участь близько 4400 дітей.
Проаналізувавши дані, науковці виявили, що люди, які у дитинстві отримували багато молочних продуктів та кальцію, були захищені від інсульту та інших головних причин смертності.
Не дивлячись на те, що у молочних продуктах міститься багато холестерину та жирів, які відкладаються в артеріях, високе вживання не збільшило ризик серцевих захворювань. Навпаки, отримання підвищеної денної дози кальцію - десь 400 міліграм, які містяться у склянці молока, знижує ризик смерті від інсульту на 60%.
А постійне насичення організму кальцієм та молочними продуктами - знижує ризик смерті на 25%.
Тож експерти рекомендують щоденно вживати щонайменше 400 міліграм кальцію. Для цього більшості людей необхідно три рази на добу їсти молочні продукти: наприклад, 200 грамів молока, баночку йогурту та шматочок сиру.
Окрім цього, є свідчення того, що значне вживання кальцію нормалізує тиск.
До того, вживання молочних продуктів поліпшує cтан серцево-судинної системи за допомогою гормону - так званого інсуліноподібного фактору росту 1 (IGF-1). Адже у дорослих високий рівень гормону IGF-1 знижує ризик виникнення серцевої недостатності та смерті від серцевих хвороб.
Як відмічає співробітниця британської асоціації з боротьби з інсультом Джоанна Мерфі, "це цікаве дослідження". Але, на її думку, необхідно його продовжувати, щоб точніше оцінити користь молока у зниженні ризику інсульту.
"А поки наша рекомендація батькам полягає у тому, що діти мають отримувати харчування, багате овочами та фрукатими, і якомога менше насичених жирів і солі", - повідомила Мерфі.
"Однак підлітки й дорослі мають вживати молочні продукти з низьким вмістом жирів, зокрема, знежирене молоко, що знизить вживання насичених жирів і допоможе зберегти серце здоровим", - зауважила співробітниця Британського інституту серцевих захворювань Джун Давідсон.