Екологічно чисті продукти не корисніші за звичайні?
Дослідивши дані за 50 років, британські вчені прийшли до висновку, що поживна цінність екологічно чистих продуктів не вища, ніж у м'яса тварин з великих ферм, чи фруктів та овочів, які були вирощені з використанням хімічних добрив.
Про це йдеться у доповіді, зробленій на замовлення Управління стандартизації продовольства (FSA) Великобританії.
Та організації, які пропагують органічне харчування, зазначають, що у доповіді не враховано вплив пестицидів та гербіцидів, повідомляє Inopressa з посиланням на The Times.
На що керівних наукової групи, дієтолог, спеціаліст з гігієни харчування Ален Дангур, заявив, що виявлення пестицидів не входить до його наукової компетенції. А невеликі відмінності між органічними і стандартними продуктами не мають принципового значення.
Зокрема, науковець зауважив, що органічна їжа містить більше фосфору, а продукція звичайних ферм - більше азоту. Але ні те, ні інше не впливає на здоров'я ні позитивно, ні негативно.
Зі свого боку, The Soil Association підкреслило, що автори доповіді проігнорували більш високий вміст корисних поживних речовин в органічній їжі - наприклад, вміст бета-каротину вищий на 53,6%, а флавоноїдів - на 38,4%.
Та Дангур зауважив, що ці цифри не було взято до уваги, бо похибка при розрахунках дорівнює, відповідно 37 і 10,6%.
Карло Лейферт з університету Ньюкасла, який готує доповідь на подібну тему на замовлення ЄС, повідомив, що виявив в органічних продуктах підвищений вміст антиоксидантів. За словами Лейферта, британський уряд просто не хоче визнавати корисність органічних продуктів.
"Він (уряд) побоюється, щоб люди не стали вимагати зробити ці продукти загальнодоступними по ціні", - пояснив науковець свою думку.