Бездітних німкень стає більше

— 31 липня 2009, 15:59

Сьогодні кожна п'ята жінка у Німеччині віком від 40 до 44 років немає дітей. Значно вищий рівень бездітності спостерігається серед молодших жінок. 43% жінок від 30 до 34 років, не мають потомства.

Такі невтішні дані оприлюднило німецьке статистичне відомство, повідомляє "Німецька хвиля".

"Безперечно, деякі з них ще стануть матерями. Скільки саме - важко оцінити. Але залишається без сумніву те, що існує певна тенденція до бездітності", - відзначила Беттіна Зоммер з Федерального статистичного бюро у Вісбадені.

У 2008-му році статистичне відомство під час мікроперепису вперше опитало 260 тисяч жінок віком від 15 до 75 років про кількість їхніх дітей. Результати підтвердили те, що вже давно підозрювали, - кількість бездітних жінок зростає.

Однак ситуація з бездітністю у західних та східних землях відрізняється. Так, у східній частині, де раніше була Німецька демократична республіка (НДР) значно менше бездітних жінок, ніж на Заході.

"Тут проглядається насамперед інший підхід до питань сімейної політики. Інший спосіб життя, визначений у минулому під час ізольованого розвитку колишньої НДР", - пояснив президент Федерального статистичного відомства Родерік Егелер

Також спостерігається чіткий розрив між містом і селом. Так у містах бездітність поширюється сильніше, ніж у сільській місцевості - майже дві третини городянок віком від 25 до 34 років не мають дітей. Найбільше жінок, які не мають дітей проживає в містах-мільйонниках, особливо в Гамбурзі.

Важливим фактором у проблемі бездітності є освіта. У західних землях Німеччини 28% випускників університетів взагалі не мають дітей. На сході, за даними статистики, лише 9% високоосвічених жінок без дітей.

Великі відмінності існують також між корінними німкенями та іноземками, які живуть у Німеччині. 15% жінок у ФРН є іммігрантками. Вони, як правило, частину свого життя провели в іншій країні, суспільстві з іншими традиціями й картиною світу. Це позначилося на їхній "поведінці народження", як це називають соціологи.

"У той час як 25% народжених в Німеччині жінок віком від 35 до 44 років не мають дітей, серед жінок-іммігранток того ж віку - тільки 13%", - зауважує Егелер.

Реклама:

Головне сьогодні