В аеропортах і вокзалах України шукатимуть хворих на свинячий грип

— 31 липня 2009, 19:33

В усіх аеропортах країни співробітники СЕС відслідковують хворих на свинячий грип, які можливо, можуть приїхати з інших країн.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" повідомив директор Українського центру грипу і респіраторних інфекції міністерства охорони здоров'я Олександр Гриневич.

За його словами, під час відслідковування хворих, до уваги береться й інформація бортпровідника про самопочуття пасажирів, "завдяки чому Мінздоров'я своєчасно реагує на ті чи інші прояви захворювання".

Окрім цього, Український центр грипу активно співпрацює з іншими міністерствами, зокрема з Міністерством надзвичайних ситуації та прикордонними службами країни.

"На залізничному транспорті існує СЕС. Вона слідкує за тим, щоб у вагонах було достатньо дезинфікуючих засобів, щоб вагони були своєчасно оброблені, щоб вагони були достатньо вентильовані, щоб не було концентрації повітря", - розповів Гриневич.

"І ті ж провідники володіють інформацією про вірус, і вони зобов'язані передати інформацію СЕС про якісь прояви, про якісь захворювання, які супроводжуються температурою", - пояснив він.

Також директор Українського центру грипу рекомендував провести в країні профілактичні заходи.

"Для того, щоб звести до мінімум ризик захворювань, ми рекомендуємо вакцинопрофілактику. Особливість у цьому сезоні така, що компанії не можуть, на жаль, зробити комбіновану вакцинацію, куди входять звичні сезонні штами, як правило, три, і пандемічний штам. Тому ми рекомендуємо вводити дві вакцини. Одну вакцину для профілактики сезонного штаму, а другу для профілактики пандемічного вірусу", - зауважив Гриневич.

[L]Він підкреслив, що особливо це стосується груп ризику - дітей та людей похилого віку, діабетиків і людей, які страждають на серцево-судинні захворювання.

"Саме ці люди повинні зробити вакцинопрофілактику найближчим часом. В кращому випадку у вересні", - акцентував директор Українського центру грипу.

Гриневич також зазначив, що "уряд виділив достатню суму грошей для того, щоб модифікувати центр і регіональні базові відділення у 10 регіонах і Києві".

"Буде закуплено сучасне обладнання, і ми зможемо своєчасно виділяти і ідентифікувати вірус", - додав він.

Також Гриневич повідомив, що станом на 30 липні цього року Мінздоров'я не володіє інформацією про можливе захворювання туристів з Росії та Молдови.

"Такої інформації поки що не було, і не було виявлено хвороб з високою температурою, які могли характеризувати захворювання як свинячий грип", - проінформував він.

За даними регіональних бюро ВООЗ, на 30 липня цього року загальна кількість лабораторно підтверджених випадків захворювань людей вірусом А/H1N1 у світі складає 168 тисяч 895 осіб, у тому числі 1012 летальних випадків.

Нагадаємо, в Україні було зареєстровано і лабораторно підтверджено 1 випадок захворювання на свинячий грип.

Реклама:

Головне сьогодні