Ціни на навчання можуть зрости майже на чверть

— 11 серпня 2009, 14:54

Відповідний проект постанови уряду було опубліковано на сайті Міністерства економіки у понеділок, 10 серпня.

Уряд пропонує, щоб у 2009-2010 навчальному році підвищення цін на навчання у державних вузах не перевищувало рівня інфляції за попередній календарний рік. За даними Держкомстату, в 2008 році цей рівень склав 22,3%, повідомляє "Коммерсант-Україна".

Ініціатива уряду викликала різні думки серед керівників українських вузів. Наприклад, перший проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький вважає рівень підвищення цін у 22,3% цілком нормальним.

"Якщо раніше вузи боролися за збільшення розмірів оплати за послуги, то зараз, враховуючи економічну і демографічну кризу, вони борються за абітурієнтів", - пояснив Луцький.

Він підкреслив, що близько 50 тисяч випускників шкіл цього року "не змогли вступити до вузів через недостатньо високі результати незалежного тестування".

За словами Луцького, в поточному році авіаційний університет підняв ціни на підготовку фахівців економічно витратних спеціальностей в середньому на 10%. Зокрема, якщо торік навчання за фахом "аеронавігація" коштувало 1440 гривень на місяць, то цього року воно обійдеться в 1560 гривень на місяць.

З Луцьким не погодився ректор Одеського державного медичного університету Валерій Запорожан. Він повідомив, що в його вузі цього року ціни на освітні послуги були підвищені в середньому на 20%.

"Цього недостатньо. Для підтримки матеріальної бази необхідно підняти їх ще на 10%", - переконує керівник навчального закладу.

Запорожан наголосив, що "контракти укладаються на 6 років, і платні, яку вносять студенти 6-го курсу, недостатньо навіть для виплати зарплат викладачам".

"Створюється враження, що цілеспрямовано руйнується система державної освіти - приватні вузи можуть встановлювати ціни, виходячи зі своїх потреб", - зробив висновок Запорожан.

Реклама:

Головне сьогодні