Незвичні товари: купити душу, продати привида

Сьогодні в світі можна знайти безліч можливостей для того, щоб неординарно отримати гроші. А можна й придумати спосіб, якого раніше, ще не було. На допомогу моментально прийдуть сайти-аукціони на кшталт eBay, які вже зарекомендували себе як ярмарок незвичних речей. Втім, реальне життя теж не відстає.

Душу в кредит

Ідея продати свою душу не є новою чи оригінальною, однак в 21 столітті душі почали продавати за гроші, причому досить невеликі - наприклад, якщо порівняти з обмінним курсом часів Фауста. Так, в 2008 році новозеландець Вальтер Скотт виставив свою душу на аукціоні TradeMe: він був впевнений, що його душа в прекрасному стані, хіба що трохи зіпсута шістьома роками розпивання алкоголю.

На сайт звернулось 32 тисячі покупців, а ціна стартувала з 456 доларів. Однак керівництво сайту закрило торги, зваживши на численні звернення релігійних відвідувачів сайту. Тому продавцю прийшлося продати душу без торгів - за 3800 доларів її викупила місцева ресторанна мережа "Пекельна піцца".

На сайті мережі навіть якийсь час висіла копія відповідного договору, а сьогодні мережа пропонує в якості маркетингового ходу будь-кому "продати душу" - тобто підписатися на розсилку новин.

ВІДЕО ДНЯ
Скріншот пропозиції продати душу від "Пекельної Піци" на сайті компанії
З того часу в інтернеті неодноразово намагалися продати душу з тим чи іншим успіхом. Однак найбільшого резонансу отримала акція латвійської фінансової компанії " Контора ", як розпочала навесні цього року видавати кредити фізичним особам під заставу нематеріальної сутності, а саме безсмертної душі. Надіславши електронною поштою заявку, можна прийти до офісу компанії і отримати від 100 до 1000 доларів кредиту.

В "Конторі" стверджують, що послугами скористалися вже більше 200 громадян Латвії, однак не розкривають секретів "вибивання боргів". На форумах також розповідають про величезні проценти, які компанія бере з такої незвичної оборудки.

Ось так виглядає договір про отримання кредиту під заставу своєї душі. Скріншот сторінки з договором "Контори"
Втім, більшість спеціалістів вважає, що компанія просто реалізувала нестандартний маркетинговий підхід, фактично безплатно розказавши всьому світу про себе. Поки що ніхто не бачив людей, які заставили свою душу, однак всім відома ця компанія, яка видає кредити і на інших умовах.

Нова професія - мільйонер

Та люди не обмежуються продажем чи обміном душі. В 2008 році австралієць Ієн Ашер запропонував на eBay все своє життя: дім, мотоцикл, автомобіль, місце роботи, друзів і т.д. Початкова ціна склала півмільйона доларів (реальна вартість майна), а остаточно "життя" було продане за 2,1 мільйона доларів США. Непоганий початок для нового життя.

А вже цього літа цим шляхом пішов художник Яспер Йоффе, який виставив на продаж усе своє майно - і теж, щоб "розпочати життя наново". Але він вийшов за межі інтернету і відкрив в Лондоні цілу виставку "Життя на продаж", де можна побачити ліжко Йоффе, його картини, одежу, листи, каструлі і т.д.

Оскільки художнику виповнилося 33 роки, він виставив 33 лоти по ціні 3333 фунти кожен. Невеликої суми, яку художник сподівається виручити за "життя", на його думку, має вистачити для нових починань. Втім, вся акція більше схожа на художню інсталяцію та безплатне промо, ніж на вихід з безнадійної ситуації.

Яспер Йоффе вирішив продати все своє життя після того, як його покинула дівчина. Фото ВВС.

Втім, необов'язково продавати своє життя. Так, у Флориді повним ходом іде продаж пляшок із привидами. Так, всього за 20 доларів можна купити привида, якого зловили професійні мисливці на привидів.

Сам продавець розповідає, що деякі покупці розбивали пляшки і випускали привидів на волю - і ті почали жити в їхніх будівлях. Хороша альтернатива не менш уявній власності на Місяці або Марсі.

Пляшечки з привидами. Скріншот сторінки продавців
В Україну нові віяння ідуть з невеликим відставанням. До цього часу найоригінальнішими товарами були газони з футбольного поля чи історичні реліквії. Але в серпні житель Запоріжжя виставив на Аuction.ua совість . Однак не свою, але чужу, яку він знайшов на вулиці. Оскільки дві совісті йому не потрібні, то чужу він вирішив продати, починаючи з 1 гривні. Доставку продавець гарантує електронним листом, і на сьогодні ціна вже виросла до 111 гривень.

За інформацією продавця, совість була зроблена ще в СРСР, добротно і якісно. В описі до товару зазначено, що совість доволі пошарпана, проте все ще дієздатна. Продавець не приховує - великі очікування покладає на політиків. Саме вони, вважає, можуть зацікавитися товаром і купити його.

Очевидно, після таких жартів можна чекати бум серйозних лотів, які б пропонували душі, життя, імена, тіла (під рекламу) і т.д. Просто за більшістю таких продажів стоять серйозні вірусні маркетингові технології, ціна яких в рази менша від вартості душі в Латвії.

Реклама:

Головне сьогодні