США та Британія знали про плани Гітлера, але мовчали?

— 18 серпня 2009, 11:04

Офіційна газета Ватикану стверджує, що США та Великобританія знали про плани Гітлера знищити євреїв Європи, але не робили нічого, щоб цьому завадити, повідомляє Інтерфакс.

Останній випуск видання "L'Osservatore Romano" цитує щоденник Генрі Моргентау, який у часи Другої світової війни був міністром фінансів США.

З його записів випливає, що уряди Америки та Британії ігнорували та недооцінювали плани Гітлера відносно Холокосту, про які були проінформовані в серпні 1942-го року.

У щоденнику Моргентау, окрема, згадується телеграма, яку було передано до держдепартаменту США 24-го серпня 1942-го року, у якій йшла мова про плани фашистів знищити від 3,5 до 4 мільйонів євреїв.

Окрім цього Моргентау згадує послання британського Міністерства іноземних справ про те, що "врятувати євреїв на окупованих територіях буде надзвичайно важко", а значить, не слід надавати цьому проектові фінансову допомогу.

Як відзначає видання, папа Пій XII, навпаки, намагався врятувати якомога більше євреїв, хоча робив це таємно, - ось чому зараз Ватикан намагається відродити добре ім'я цього понтифіка. Адже Пія XII неодноразово звинувачували в антисемітизмі, відмові від публічного засудження Холокосту.

Реклама:

Головне сьогодні