Українки через кризу хочуть в армію

— 18 серпня 2009, 12:35

Жінки масово намагаються влаштуватися на службу через кризу, запевняє співробітник прес-служби прикарпатського військового округу Яна Марківська, повідомляє газета "Сегодня".

"Зараз для дівчат-службовців у нас місць немає. Йдуть до нас за стабільністю: якщо влаштуватися в армію, то їх забезпечать харчуванням, тимчасовим житлом, формою і стабільною зарплатою. Погоджуються навіть переїжджати служити в інші регіони", - каже Марківська.

У українській армії серед жінок-військовослужбовців майже 18 тисяч офіцерів і близько 45 тисяч контрактниць (у середньому вони отримують близько 2 тисяч гривень).

Жінки-генерала поки немає, але є ті, хто займає високі посади. Щоденно бойове чергування здійснюють близько 300 жінок-офіцерів. Популярні посади зв'язківців, інструкторів-топографів, методистів і медиків.

Проте жінки не можуть бути командирами гармат, танків, бойових машин, мінерами і понтонерами (інженери-будівельники понтонних мостів). Перш ніж одягнути форму, дівчата повинні пройти випробування на профпридатність, медкомісію і здати спортивні нормативи, а також навчання в "учебці".

Контрактниця в столичному військовому госпіталі 24-річна Світлана Задорожна розповіла, що пішла в армію торік через гроші.

"Я працювала лаборантом у поліклініці. Але через затримки зарплати в 700 грн стало неможливо жити. Я уклала контракт на 3 роки. Мене направили в госпіталь на сержантську посаду і дали 1400 грн окладу. Пропонували Львів і 2250 гривень на місяць, але я відмовилася, оскільки - киянка", - сказала Задорожна.

Багато жінок-офіцерів пішли в армію за велінням душі. Підполковник штабу армії Міністерства оборони Алла Березовська-Гринь розповіла, що 15 років тому підписала контракт і пішла служити телефоністом.

"Оскільки у мене була вища освіта, мені дали одразу звання прапорщика. Мій батько - військовий і тому знала, на що йду. Я рада, що до нас йде все більше жінок. Я вважаю, що вони відповідальніші, ніж чоловіки, навіть бойовий командир не боїться залишити стратегічну точку на леді-контрактницю. Чоловік у мене теж військовий, а коли з'явиться дитина, теж піде в армію", - каже Березовська-Гринь

Деякі ж військові кажуть, що жіночий бум у контрактній армії був очікуваний, мовляв, чоловіки не захочуть служити за таку маленьку зарплату, а жінки, особливо, якщо їх чоловіки - військові, погодяться.

Реклама:

Головне сьогодні