За SMS на "Євробаченні" ведуть на допит

Звинувачення у політичності пісенного конкурсу "Євробачення" вже давно не новина. Довкола конкурсу регулярно відбуваються скандали на рівні організаторів, країн-членів, конкретних співаків та музикантів.

За кілька місяців після перемоги Олександра Рибака на "Євробаченні" у Москві, в Азербайджані виник політичний скандал.

Там Міністерство національної безпеки (МНБ) країни шукає тих, хто проголосували за виконавців поп-музики з країни, з яким в Азербайджану багаторічний територіальний конфлікт, повідомляє ВВС.

Азербайджанців, у яких виявили відсутність патріотизму в музичних смаках, викликають у міністерство, де пропонують пояснити причини такої поведінки.

"Мені сказали, що в мене немає національного духу, - сказав один з таких непатріотичних азербайджанців Ровшан Насіров, якого теж викликали у МНБ. - Сказали, що сьогодні ти голосуєш за Вірменію, а завтра підірвеш метро. Що я продав батьківщину і так далі. Взяли пояснювальну".

За словами Насірова, з ним розмовляв співробітник МНБ Джейхун Сулейманов.

Сам Сулейманов у бесіді з ВВС підтвердив факт одержання пояснювальної записки, додавши, що у контексті нинішніх відносин між Азербайджаном і Вірменією проведення подібних "профілактичних заходів" цілком прийнятно.

"Не чинився ніякий тиск, ми просто поцікавилися причиною його дій. Просто поговорили, поцікавилися його громадянською позицією: чому це він так голосував?", - сказав Сулейманов.

Насіров зізнається: він голосував так у знак протесту проти влади. Ну, і пісня вірмен йому більше сподобалась, бо вона була "більш азербайджанською": "Я голосував за Вірменію в знак протесту проти того, що Араш (виходець з Ірану) представляв Азербайджан. Вірменська пісня по стилю була набагато ближчою до Азербайджану, ніж пісня Араша".

Таких як він, хто вподобав собі вірменський дует Інги й Араша загалом у країні знайшлось 43 осіб.

Щоправда, за представників Азербайджану, дует Араша й Айсель, у Вірменії теж голосували. І таких було більше тисячі.

У кінцевому результаті Азербайджан зайняв 3 місце у фіналі, а Вірменія - 10-е.

Земельне питання зіпсувало

Азербайджан та Вірменія досі не знаходять виходу з довготривалої суперечки щодо Нагірного Карабаху. Ця територія в переважній більшості населена вірменами, але знаходиться на азербайджанській території, нагадує "Радіо Свобода".

[L]Баку заявляє, що Нагірний Карабах не дотримується принципів територіальної цілісності Азербайджану, і що він має перейти під повний азербайджанський контроль. Стосунки між двома країнами залишаються холодними, навіть при тому, що дві сторони ніби-то наближаються до вирішення конфлікту.

Тінь конфлікту, який триває вже 21 рік, можна було побачити і під час цьогорічного пісенного конкурсу.

Вірменські виконавці викликали шквал емоцій, бо у відео-декорації їхнього виступу дует хотів використати зображення меморіалу в Нагірному Карабасі, який має особливе значення для карабаських вірмен. Росія, яка приймала пісенний конкурс Євробачення 2009, попросила, щоб зображення прибрали.

Але Вірменія підлила олії у вогонь, коли її учасник Сірушо, який представляв Вірменію у 2008 році, з'явився на сцені з фотографією того ж меморіалу у руках.

За матеріалами ВВС та "Радіо Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні