Іноземці в Україні "не студенти, а гаманці"?

— 18 серпня 2009, 18:04

Про це заявила старший координатор програм Міжнародної організації з міграції в Україні Дайва Вілкєліте, повідомляє УНІАН.

За її словами, часто виникають проблеми, коли іноземні студенти приїждають в Україну, не маючи повної інформації про навчання, зіштовхуються з труднощами в опануванні української мови, іноді навіть не знають, що навчання проходить не англійською чи французькою мовою, що воно дорожче, ніж їм було заявлено.

"Вони себе почувають не студентами, а гаманцями, яким треба платити за навчання, і при виникненні найменших проблем їм кажуть: Ми вас депортуємо", - сказала Вілкєліте.

На думку голови правління Східно-Європейського інституту розвитку Мрідули Гош, проблема в тому, що умови навчання для іноземних студентів, які були в Радянському Союзі, сильно відрізняються від тих, які є в сучасній Україні.

"Ці процеси дуже часто не фіксуються міждержавними угодами між Україною та державою X з Африки чи Азії. Як правило, цим займається приватний агент, який є випускником якогось українського вузу або певною мірою володіє російською чи українською мовою. Ці агенти як посередники дають рекламу українським вузам у відповідних країнах і набирають звідти студентів", - розповіла Гош.

[L]За її словами, через це набір іноземних студентів відбувається некваліфіковано.

"Студентів набирають, аби заробити кошти. Вони приїхали сюди - а відповідних умов немає, якість освіти не така, бо й Міністерство освіти дуже часто не здійснює належний контроль", - зауважила Гош.

До того ж, відзначила вона, іноземним студентам не дозволяють працювати в Україні, через що вони не можуть самостійно заробляти кошти для оплати за навчання. Гош нагадала, що у Західній Європі та Америці існує система, за якої студент може працювати у позанавчальний час.

"Це нормальна практика, бо вона дає можливість молодій людині отримати певні навики, а тут (в Україні) за це покарають", - сказала вона.

Крім того, як розповіла голова правління Східно-Європейського інституту розвитку, у навчальному процесі трапляється багато суб'єктивних моментів. Так, за її словами, студента з Туреччини через неприязні стосунки з викладачем залишили повторно на тому самому курсі і примусили повторно сплатити вартість навчання за цей рік.

Також, за даними Гош, іноземних студентів дуже часто зупиняє міліція.

"Свіжий приклад: до студентів з Камеруну, які відпочивали у Криму, просто на пляжі підійшли міліціонери, забрали паспорти і поставили штамп із поміткою "депортація". Вони тратили кошти, щоб через суд поновлювати свої права", - сказала вона.

За даними Міністерства освіти і науки України, в українських вузах навчаються 40 тисяч іноземних студентів з більш як 130 країн (найбільше - з Китаю, Росії, Йорданії, Сирії, Індії, Ірану, Малайзії, Туркменістану, Туреччини, Молдови).

Найбільшими центрами з підготовки іноземних студентів є Київ, Харків, Одеса і Дніпропетровськ. Як повідомляють у Міносвівти, найбільшою популярністю в іноземців користуються будівельні та інженерні спеціальності, а також медицина, фінанси та економіка.

Реклама:

Головне сьогодні