Вікіпедія змінює правила

— 26 серпня 2009, 14:11

За новими правилами, усі зміни в англомовні матеріали про живих людей і деякі організації будуть вноситися тільки після затвердження редактором, повідомляє ВВС.

Це означає принципову зміну політики сайту, який дотепер дозволяв усім бажаючим вносити практично будь-які зміни в зміст практично всіх сторінок.

За словами представника "Вікіпедії", двомісячний період тестування нової системи почнеться "уже за пару тижнів". У цей час читачі будуть мати доступ і до більш ранніх версій статей.

Та за цей час усі зміни, внесені новим або невідомим користувачем, повинні будуть пройти затвердження редактором.

"Я впевнений, що це викликає суперечливу реакцію", - визнав в інтерв'ю ВВС Майкл Піл, керівник Wikimedia UK (підрозділ, що займається "Вікіпедією").

ВІДЕО ДНЯ

У той же час, за його словами, за введення контролю висловилися 80% усіх, хто взяв участь у спеціальному опитуванні 259 користувачів.

"Самі користувачі прийняли таке рішення, ніхто їм його не нав'язував", - додав Піл.

Вперше з пропозицією редагування статей виступив у січні цього року засновник "Вікіпедії" Джиммі Уельс. Вона викликала хвилю протесту користувачів, на думку яких нова система погано продумана та ускладнить роботу енциклопедії.

[L]"Вікіпедія" вважає нову систему "буфером, який має зробити вандалізм менш помітним і знизити його шкідливий вплив".

Адже іноді внесені в текст статті дані мали завідома помилковий характер.

Так, наприклад, у січні цього року на сторінці про американського сенатора Роберті Берді було повідомлено про його смерть.

У німецькій версії "Вікіпедії" така система діє вже понад рік. В англійській, в якій міститься понад 3 млн. статей, вона буде введена протягом найближчих тижнів.

Реклама:

Головне сьогодні