Батьки загиблих донецьких немовлят пізно звернулись по лікаря

— 31 серпня 2009, 23:53

В обох випадках смертей немовлят у Донецькій області батьки надто пізно звернулись по медичну допомогу.

Про це на прес-конференції у понеділок заявив голова управління охорони здоров'я Донецької ОДА Олександр Анішенко.

"Медицина не всесильна. Все має бути зроблено вчасно. В обох випадках йде пізня госпіталізація. У першої дитини (Олександра Бутка, якому 14 серпня зробили щеплення, 17 він помер) йде фактично півдоби відтягнення звернення по медичну допомогу. Лише тоді, коли у дитини з'явився судомний синдром, батьки звернулись по допомогу", - сказав Аніщенко.

Він також додав, що висновки обласної комісії з розслідування причин смертей двох дітей після щеплення вакциною "Пентаксим" співпадають з висновками комісії МОЗ. В обох випадках причинно-наслідкового зв'язку смертей дітей зі щепленням не встановлено.

"Діти першого року життя - це горючий матеріал. Від будь-якої інфекції у дитини стан погіршується за лічені години", - додав Аніщенко і закликав батьків звертатись до лікаря як тільки виникають якісь підозри стосовно стану здоров'я дитини.

За словами директора Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ Раїси Моїсеєнко, "на території України протягом першого року життя діти отримують щеплення від 10 інфекції. При чому, деякі щеплення робляться декілька разів для того, щоб отримати імунітет. Тобто діти знаходяться постійно в періоді імунізації".

[L]Будь-яка смерть дитини першого року життя, яка трапилась у місячний період після щеплення аналізується на ймовірність зв'язку з вакцинацією.

"Навіть якщо ця дитина захлинулась, чи вона потрапила у дорожно-транспортну аварію", - додала Моїсеєнко.

За статистикою, в Україні щороку помирає 5 тисяч дітей лише першого року життя, "то будь-який практично випадок смерті є по часу пов'язаний з щепленням".

"Немає на сьогодні встановлених причинно-наслідкових зв'язків смертей дітей, пов'язаних зі щепленням. Виключно лише по часу", - зауважила Моїсенко.

Вона додала, що "вакцини, які на сьогодні застосовуються на території України є безпечними для вакцинації, які є перевіреними".

Довідока МОЗ

Вакцина "Пентаксим" застосовується з 1997 р. у Швеції, з 1998 р. у Франції. За весь час було розповсюджено 76 млн. доз препарату. Він зареєстрований у 92 країнах світу, у тому числі 25 країнах європейської економічної зони.

Вакцина "Пентаксим" належить до сучасних педіатричних комбінованих вакцин, що вміщує безклітинний кашлюковий компонент. Його використання для вакцинації дітей суттєво зменшує ризик таких поствакцинальних реакцій, як лихоманка, тривожність, порушення сну, зниження апетиту, біль, почервоніння та ущільнення у місці ін'єкцій, що зумовило їх використання в якості стандарту для масової імунізації дітей розвинених країн світу, таких як США, Канада, країни ЄС, Японія, Скандинавія, Австралія та ін.

Згідно з сучасними науковими даними вакцинація не пов'язана з синдромом раптової дитячої смерті (СРДС). За час застосування вакцини "Пентаксим" випадків СРДС не зареєстровано.

Будучи цілком інактивованою вакцина не може викликати розвиток інших інфекційних захворювань. Згідно з наявними науковими даними, застосування вакцин не збільшує ризик розвитку інших інфекційних захворювань.

В Україні вакцина "ПЕНТАКСИМ" вперше зареєстрована у 2003 році, перереєстрацію проведено у березні 2008 року. За цей період було вакциновано 490244 дитини.

При використанні вакцини у 2008 році частота післявакцинальних місцевих реакцій становила 0,6% ( із них сильних - 0,002%) та загальних - 0,5% (із них сильних - 0,02%). За перше півріччя 2009 року вакциновано 320 013 дітей, у яких місцеві післявакцинальні реакції становили 0,5%, загальні - 0,4%. Зазначені показники післявакцинальних реакцій не перевищують показників якості, затверджених нормативною базою України.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні