Піддослідних щурів замінять на амеб та метеликів

— 11 вересня 2009, 12:42

Зазвичай під час сучасних медичних, біологічних та фармацевтичних експериментів піддослідними виступають щури та миші. Вважається, що саме ці ссавці у більшості випадках реагують на препарати так само, як і людина.

Однак вчені з усього віту намагаються зменшити кількість дослідів на тваринах. Одними з найбільш підходящих кандидатів на роль піддослідних підходять велика воскова міль (Galleria mellonella) та амеба (Amoeba proteus), пише Німецька хвиля.

Джоан Слейтер та її колеги з медичного факультету Манчестерського університету виявили, що воскова міль є цінною у вивченні розповсюдження в організмі грибкової інфекції, смертельної для людини.

"Ми інфікували воскову міль різними штамами цього грибка і порівняли результати з даними, отриманими на щурках. Виявилося, що обидва організми реагують на інфекцію майже ідентично. Тобто в імунних систем комахи та людини набагато більше спільного, ніж вважалося раніше", - пояснили дослідники.

Ще доволі незвичним кандидатом на піддослідного є звичайна амеба. Наразі швейцарський професор відділення клітинної фізіології та метаболізму Медичного центру при Женевському університеті П'єр Коссон доволі успішно використовує амеб у дослідах.

Зокрема, науковець за допомогою цих простих мікроорганізмів вивчає механізми, які дозволяють патогенним бактеріям долати бар'єри імунної системи людини.

Використання воскової молі та амеби в експериментах має цілий ряд переваг. Так, їх набагато легше утримувати в лабораторіях, ніж гризунів. Крім того, це обходиться значно дешевше. А також це викликає менше суперечок з етичної точки зору.

Реклама:

Головне сьогодні