Після платних кліпів на YouTube, Google працює над новинами за гроші

— 14 вересня 2009, 14:40

Компанія Google оголосила про те, що вже працює над створенням платної платформи для газет.

Таку інформацію у середу оприлюднив на своєму сайті Інститут журналістських досліджень Гарвардського університету (США), повідомляє "Німецька хвиля".

У концерні Google, як і після оприлюднення новини про YouTube, таку тенденцію пояснюють необхідністю пошуку нових джерел фінансування, окрім реклами. При цьому у випадку із платними газетами не йдеться про відмову від реклами, а лише про додаткові доходи.

Запровадження такої платформи може допомогти американським виданням, які шукають шляхи заробітку після того, як наклади газет останнім часом почали стрімко падати. Адже таким чином вони зможуть вимагати гроші за свої статті, які нині доступні в інтернеті безкоштовно.

Щоправда, стосунки між Google та американськими виданнями нині досить напружені. Останні закидають Google, що ті, мовляв, самі погіршили ситуацію, коли почали розміщувати безплатні новинні матеріали на сайті Google News.

У концерні мають свою позицію з цього приводу. Тут вважають, що їхній сайт тільки допоміг видавництвам здобути нових покупців друкованих видань.

Але якщо припинити пошуки нових джерел фінансування журналістської праці, газети згодом можуть остаточно втратити рентабельність, а їхні кореспонденти будуть позбавлені свого хліба, виправдовується Google.

Занепокоєність американських репортерів - не перший випадок, коли журналісти намагаються знайти собі нове місце під сонцем. У Європі дискусія щодо майбутнього якісної журналістики в інтернеті також точиться не один день.

Дії Google останнім часом все частіше викликають занепокоєння громадськості. Йдеться, у першу чергу, про наміри концерну створити всесвітню електронну бібліотеку.

Реклама:

Головне сьогодні