У Сатурна виявили радіаційний пояс

— 15 вересня 2009, 11:57

Тимчасовий пояс вдалось виявитися за допомогою місії "Кассіні", яка тривала п'ять років, повідомляє Lenta.ru з посиланням на прес-реліз Європейського конгресу з планетарних наук (European Planetary Science Congress 2009).

В рамках роботи астрофізики вивчили дані, зібрані детектором МІМІ, який вимірює енергію і розподіляє заряджені частинки в просторі.

Науковцям вдалося виявити, що після потужних сонячних викидів в околиці орбіти Діони з'являється радіаційний пояс. За даними вчених, після появи пояс існує ще протягом кількох тижнів.

Астрофізики вважають, що частинки, які є складовою поясу, зрештою опиняються на поверхні Діони і сусіднього місяця - Тефії.

Вчені також встановили, що всередині орбіти Тефії радіаційний пояс залишається практично незайманим сонячними викидами. Вважається, що даний супутник виступає в якості "захисника" радіаційного поясу.

Раніше науковцям вже було відомо, що Земля - не єдина планета, яка має радіаційний пояс (так званий пояс Ван Аллена) - регіонами магнітосфери, де накопичуються і утримуються заряджені частки, які потрапили в околиці планети.

Однак до сьогоднішнього часу динаміка зміни поясів була вивчена лише для Юпітера та Землі.

Реклама:

Головне сьогодні