Депресія знижує шанси на життя хворих на рак?

— 16 вересня 2009, 10:28

Група дослідників університету Британської Колумбії вважає, що пацієнтів, хворих на рак, необхідно ретельно обстежувати на наявність ознак психологічної пригніченості, пише ВВС з посиланням на журнал Cancer.

Такий висновок експерти зробили на основі результатів 26 незалежних одне від одного досліджень за участю 9417 пацієнтів.

При вивченні результатів вчені брали до уваги різні строки виживання - від одного до десяти років.

Виявилося, що рівень смертності у хворих з симптомами депресії - на 26% вищий. А у пацієнтів, у яких було діагностовано малу чи глибоку депресію рівень смертності перевищував звичайний на 39%.

Підвищений рівень ризику був присутнім навіть після того, як прийняли до уваги інші клінічні симптоми, які б могли вплинути на одужання.

Однак вчені зазначають, що для остаточних висновків необхідно провести ще додаткові дослідження, оскільки було важко виключити вплив інших факторів.

До того ж науковці пояснили, що незважаючи на те, що хоча ризик померти від раку у зв'язку з депресією й вищий, але достатньо незначний. Тож хворим непотрібно намагатися з усіх сил зберігати позитивний настрій, щоб впоратися із хворобою.

Попередні дослідження на тваринах показала, що стрес може вплинути на ріст пухлини та розповсюдження раку на інші органи.

Тож цілком можливо, що депресія впливає на рівень гормонів і стан імунної системи. Або ж люди, які страждають на депресію, схильні вести образ життя, який може негативно вплинути на тривалість життя. Наприклад, депресивні хворі можуть порушувати режим лікування.

Реклама:

Головне сьогодні