Українські вчені вперше в історії фізики сфотографували атом

— 16 вересня 2009, 17:09

Раніше фізики лише теоретично уявляли, як влаштований атом: ядро з протонів з нейтронами, навколо якого обертаються електрони.

Однак тепер, завдяки фізикам з Харкова, весь світ зможе побачити фотографії атому.

Незабаром унікальні знімки будуть опубліковані у журналі Physical Review B, повідомляє InsideScience.

Щоб зробити фотографії харківські вчені використовували електронний мікроскоп (FEEM), який фіксує електромагнітне випромінення та поля.

Фізики послідовно розмістили десятки атомів вуглецю у вакуумній камері та пропустили крізь них електричний розряд у 425 вольт.

Випромінення останнього атому у вишикуваному ланцюгу фіксувалося на фосфорний екран, що й дозволило отримати зображення хмаринки електронів навколо ядра.

До речі, електронні мікроскопи почали активно використовувати ще з 1930-х років. Однак лише зараз вчені змогли за його допомогою зробити знімок атому.

До цього часу фізики в усьому світі лише математичним методом моделювали зображення атому.

Професор фізики Девід Голдхабер-Гордон зі Стенфордського університету високо оцінив успіх харківських колег.

"Одна з переваг (цієї техніки) в тому, що це реальність. Як люди ми звикли дивитися на зображення в реальному просторі. І зображенні на фото об'єкти сприймаються більш легко і швидко. Особливо це стосується людей, які не надто заглиблені у фізику", - сказав іноземний науковець.

"Зараза набагато важливіше моделювати точні зображення атомів у квантовій механіці, ніж досліджувати нові якості матеріалів, однак відкриття української команди може змістити акценти", - додав він.

Реклама:

Головне сьогодні