іPhone опинився в рейтингу найнебезпечніших телефонів

— 17 вересня 2009, 14:15

Серед 1268 перевірених моделей телефонів у більш ніж 1200 моделей присутній підвищений рівень опромінення, пише Wired.

У своєму дослідження спеціалісти з робочої групи з охорони навколишнього середовища прийшли до висновку, що існуючі американські стандарти обмеження опромінення неефективні.

"Ми вважаємо, що виходячи з нинішніх стандартів існує підвищений ризик розвитку пухлин мозку від опромінення мобільним телефоном у тому випадку, якщо людина користується мобільним телефоном більш ніж 10 років", - пояснила старший науковий співробітник Environmental Working Group (EWG) Ольга Найденко.

Відповідно до стандартів Федеральної комісії по зв'язкам США (FCC), для визначення стандарту випромінення мобільних телефонів використовується величина під назвою питомий коефіцієнт поглинання (SAR), яка вимірюється у ватах на кілограм.

На сьогодні, рекомендоване FCC максимальне значення SAR складає 1,6 Вт/кг при поглинанні однією частиною тіла (наприклад, голови) і 0,08 Вт/кг при поглинанні всім тілом. Для кисті, зап'ястя, ступні та голені SAR не повинно перевищувати 4 Вт/кг. Однак чим нижче SAR, тим краще.

Фахівці з Environmental Working Group вважають, що нинішні стандарти FCC дозволяють телефони з рівнем випромінювання в кілька разів більше припустимого.

Так, показник у 1,6 Вт / кг - це всього в 2,5 рази нижче того рівня випромінювання (4 Вт / кг), яке викликало поведінкові зміни у тварин.

"Мозок і так отримує дуже сильне випромінювання від телефону, і для нього повинен бути передбачений більш високий рівень захисту", - зазначила Найденко.

Тож спеціалісти з Environmental Working Group перевірили нинішні моделі телефонів і створили рейтинг апаратів за рівнем випромінення.

Виявилося, що популярний серед користувачів смартфон іPhone опинився в низу рейтингу.

Так, рівень SAR для смартфонів iPhone 3G дорівнює 1,39 Вт/кг, а для iPhone 3GS - 1,19 Вт/кг.

Найбезпечнішим за рівнем SAR виявився телефон Samsung Impression - його рівень випромінення дорівнює всього 0,35 Вт/кг.

Опромінення у телефоні викликається антенною, яка передає електромагнітні хвилі на антену оператора зв'язку. Антенна випромінює хвилі у всі напрямки. А оскільки мобільний телефон прикладається до вуха, то ці хвилі потрапляють і в голову.

Наразі близько 4 мільярдів людей у всьому світі користуються мобільними телефонами. Однак і досі остаточно не досліджено вплив апаратів на людський організм.

Реклама:

Головне сьогодні