Китайські чиновники продають дітей закордон?

— 22 вересня 2009, 16:53

Скандал про незаконне відбирання дітей китайськими чиновниками розгорівся після того, як один з вчителів дізнався про насильницьке вивезення дітей з села Тяньсі.

Чоловік сповістив про це поліцію. Не дочекавшись відповіді від правоохоронців, вчитель опублікував всю інформацію в інтернеті. У результаті скандальну історію підхопили й розповсюдили китайські ЗМІ.

З початку 1990-х років більше 80 тисяч китайських дітей були усиновлені родинами з інших країн. Більшість - зі Сполучених Штатів Америки, повідомляє The Los Angeles Times.

Багато китайських батьків запевняють, що чиновники силою та обманом забирали в них дітей, а потім як тих, від кого відмовились, продавали закордон.

Таким чином чиновники заробляють гроші, адже за кожну сироту прийомні батьки платять нагороду в розмірі 3 тисяч доларів.

"Наших дітей експортують закордон, немов промислові товари", - заявив працівник-мігрант Ян Лібін, у якого в 2005-му році відібрали доньку й відправили у США.

Вважається, що батьки у Китаї часто відмовляється від своїх дітей, оскільки кількість нащадків у родинах обмежена.

Так, за китайськими законами більшість сімей можуть мати не більше однієї дитини. А ті хто живуть у сільській місцевості можуть мати двох дітей, якщо перша дитина - дівчинка.

Окрім цього, подружжя має отримати дозвіл на народження дитини ще до її зачаття.

При цьому жінці має бути не менше 20 років , а чоловіку - не менше 24. Пара має офіційно перебувати у шлюбі, а для цього кожен з подружжя повинен мати дозвіл на проживання.

Ті пари, які мають більше дітей, ніж це дозволено, штрафують на суму, яка до шести разів перевищує їх річний дохід.

Такі штрафи умовно називають "соціальними витратами служби" і вони є важливим джерелом прибутків для місцевого самоврядування у сільських районах.

Однак офіційно чиновники не мають права насильно забирати дітей з родин. Але багато батьків, які живуть в селах, безграмотні і не знають законів. Саме вони здебільшого й стають жертвами чиновників.

Реклама:

Головне сьогодні