Півтора мільйона українців мають патологію через брак йоду

— 22 вересня 2009, 18:43

На сьогодні 80% дітей мають ризик виникнення йододефіцитних захворювань та 300 тисяч дітей народжуються щороку незахищеними від незворотних наслідків ушкодження мозку внаслідок дефіциту йоду.

Дефіцит йоду, який відчуває дитина внутрішньоутробно і в перші роки життя, є причиною зниження в майбутньому її інтелекту (до 10-15 пунктів коефіцієнту IQ), що врешті може призвести до інтелектуального виродження нації.

За даними Держкомстату в Україні щорічно народжується 426 тисяч дітей, близько 8% з яких від йоддефіцитних матерів. Таким чином, в країні щорічно народжується понад 34 тисячі дітей зі зниженим інтелектом.

Відповідно до розрахункового прогнозу, у разі наявності дефіциту йоду на території України протягом наступних 10 років народиться 6 тисяч дітей із кретинізмом і 18 тисяч розумово відсталих дітей, 320 тисяч дітей будуть відчувати труднощі з навчанням в школі і якістю роботи.

За даними ВООЗ, захворювання, викликані йодною недостатністю, можуть бути повністю ліквідовані. Основою профілактики захворювань, зумовлених йодною недостатністю, є забезпечення населення продуктами, збагаченими йодом.

ВООЗ, ICCIDD і Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) для стійкої, довготривалої ліквідації йоддефіцитних захворювань серед населення в якості економічно ефективного, універсального і безпечного методу рекомендують загальне йодування солі.

Станом на сьогодні проект Концепції Державної цільової соціальної програми запобігання виникнення захворювань, спричинених йодною недостатністю, на 2010-2014 роки погоджено з усіма міністерствами і відомствами, окрім Міністерства фінансів та Міністерством економіки.

Проект Державної цільової соціальної програми запобігання виникнення захворювань, спричинених йодною недостатністю, на 2010-2014 роки вже розроблено.

Вартість Програми становить 1 млн. 545 тис. грн., у тому числі 150 тис. грн. з державного бюджету, 875 тис. грн. з місцевих бюджетів і 520 тис. грн. позабюджетних коштів.

Реклама:

Головне сьогодні