Алкоголь стане "швидкою допомогою" при травмах голови?

— 23 вересня 2009, 15:40

Алкоголь може бути хорошим засобом при черепно-мозкових травмах, бо послаблює запальні процеси, пише ВВС.

До таких висновків прийшла група американських лікарів швидкої допомоги у своїй роботі, яку опублікував медичний журнал Archives of Surgery.

Дослідники проаналізували більше 38 тисяч випадків, при яких у пацієнтів швидкої допомоги реєструвалися травми мозку від середнього ступеню важкості до серйозного.

Додаткові дослідження на тваринах показали, що важливу роль грає кількість випитого алкоголю. Так, надто мала кількість не дає жодного ефекту, а надмірна - перекриває всі корисні властивості.

А от правильна доза алкоголю в крові зупиняє розвиток пухлин, запалень і подальшого руйнування клітин мозку, відомих як вторинна травма голови.

"Висновок про те, що смертність при травматичному пошкодженні мозку знижується у пацієнтів з підвищеним вмістом етанолу в крові, відкриває інтригуючи можливості того, як можна використовувати етанол у терапевтичних цілях", - йдеться у статті медиків.

Однак при цьому дослідники відмічають, що у пацієнтів, які отримали травму, знаходячись у стані алкогольного сп'яніння, частіше виникали різні ускладнення.

До того ж медики нагадують, що алкоголь сам по собі є першопричиною різних надзвичайних подій та травм.

Тож експерти не радять сприймати опубліковані ними дані в якості виправдання при вживанні алкоголю.

За словами президента коледжу екстреної медичної допомоги Джона Хейуорта, дані дослідження не означають, що відтепер лікарі швидкої допомоги поїтимуть пацієнтів з черепно-мозковими травмами алкоголем.

"Але якщо в майбутньому наука підтвердить, що це допомагає, ми розглянемо такий варіант", - зазначив Хейуорт.

Реклама:

Головне сьогодні