Повний місяць не позначається на операціях – вчені

— 25 вересня 2009, 10:50

Американські дослідники заявляють, що повний місяць жодним чином не пов'язаний з результатами серцево-судинних операцій, як це прийнято вважати.

Щоб довести це, група медиків з клініки Клівленда проаналізувала дані більш ніж 18 тисяч пацієнтів, яким проводили аорто-коронарне шунтування (операція на артеріях серця) у період з 1993-го по 2006 роки, повідомляє Live Science.

Аллен Башур та Даніель Сесслер разом з колегами брали до уваги такі фактори, як післяопераційна смертність, а також частота інфарктів та виникнення післяопераційних інфекцій.

У результаті, виявилося, що фаза місяця жодним чином не впливає на результат хірургічних втручань.

"Вплив фаз Місяця був чимось міфічним. В цьому немає науки, і я не знаю нічого, щоб могло підтвердити цей міф. Тому ми й не чекали, що (в проаналізованих даних) виявиться вплив (повного місяця)", - пояснив Башур.

Та щоб підтвердити свою думку та науково спростувати міф, медики провели масштабне дослідження, яке було опубліковане в журналі Anesthesiology

До того ж, науковці виявили, що на результати операції також жодним чином не впливають, ані час доби, ані день тижня, ані місяць року.

Реклама:

Головне сьогодні