Тест

За ускладнення після щеплень платитимуть компенсацію?

Відповідний законопроект вже розроблено МОЗ та Академією медичних наук. Про це повідомила директор Центру імунобіологічних препаратів Ганна Моісеєва.

"Цей проект закону визначає головні аспекти вакцинопрофілактики, а також компенсацію батькам, діти яких мали поствакцинальні ускладнення чи реакції. Такі ускладнення можуть бути спричинені багатьма факторами. Ці діти та їхні батьки мають бути соціально захищеними.

Крім того, законопроектом визначаються аспекти контролю якості препаратів, а також організації проведення щеплень на місцях", - розповіла Моісеєва.

За її словами, аналогічний проект закону, розроблений народними депутатами, можна переглянути на сайті Верховної Ради.

За офіційними даними першого заступника Головного державного санітарного лікаря України Людмили Мухарської, відсоток дітей, чиї батьки відмовилися від щеплень, складає 10-15%. Втім, неофіційна цифра може бути вищою. За словами Мухарської, варто цій позначці досягти 20%, і з'явиться цілий пул незахищених дітей та дорослих. А це значно підвищить ризик поширення інфекцій.

"За вимогами Всесвітньої організації охорони здоров'я, з метою уникнення епідемій треба дотримуватися позначки у 95% охоплення щепленнями", - додала вона.

У випадку, якщо відсутність охоплення щепленнями перевищить 20%, зростання захворюваності, застерігають медики, можна чекати за рік-два. Поки що, каже Мухарська, рівень захворюваності контрольований.

Ганна Моісеєва стверджує: вакцини не вбивають, а захищають. «Всі вони проходять перевірку. До початку використання вакцини в Україні проводиться ретельна експертиза різних документів, досвіду використання даного препарату в інших країнах, аналізуються всі випадки поствакцинальних реакцій. З 2008 року всі вакцини, які вперше пропонуються до використання, мають проходити клініко-епідеміологічні випробування», - розповіла директор Центру імунобіологічних препаратів.

За її словами, інформація по кількості зареєстрованих в Україні поствакцинальних ускладнень доступна на сайті організації.

"Ми реєструємо та аналізуємо дані по всіх випадках ускладнень чи смертей у поствакцинальний період (до 7 місяців від народження). Усі летальні випадки, навіть якщо це була автокатастрофа, підлягають аналізу. Він має дозволити зрозуміти причини недавніх смертей, що сталися після щеплень", - стверджує Моісеєва.

Головний дитячий імунолог МОЗ Людмила Чернишова закликала не відкладати щеплення дітей, а проводити його вчасно:

"Що слабшим є здоров'я малюка, то раніше треба діяти. Коли дитина досягає віку 4-5 місяців, починає зникати той імунний запас, яким його забезпечила мати. Саме тоді починають проявлятися спадкові хвороби. Тож до цього віку дитину треба забезпечити необхідним імунітетом".

Лікарі також закликають батьків перед підписанням згоди на щеплення ознайомитися з інструкціями до використання вакцин, якими прищеплюють їхніх дітей.

За словами Людмили Мухарської, до МОЗ надійшло розпорядження Генпрокуратури щодо внесення зміни до державного календаря вакцинацій та переліку поствакцинальних реакцій. Ще Генпрокуратора запропонувала робити щеплення дітям із ослабленим здоров'ям в умовах стаціонару. Крім того, планується розробити інформаційну довідку для батьків, що міститиме інформацію про вакцини, необхідність щеплень та наслідки їхньої відсутності.

Міністерство також планує співпрацювати з прокуратурою у питаннях "липових" довідок про вакцинацію. Відповідний наказ про виконання цих розпоряджень, за попередньою оцінкою Мухарської, буде затверджено наступного тижня.