Чого бояться німці: соціологи визначили 16 страхів

— 29 вересня 2009, 13:45

Найбільшим цього року виявився страх перед економічною кризою. Так, 66 %опитаних німців бояться рецесії. Минулого року таких було лише 58%, повідомляє "Німецька хвиля".

На другому місці опинився страх перед безробіттям - 65% опитаних. Це на цілих 18% більше у порівнянні з попереднім роком.

На третє місце опустився минулорічний лідер - страх перед зростаючими цінами на продукти харчування. Цього року такі побоювання висловили 63% опитаних - на 13% менше, аніж торік. Соціологи пояснюють це тим, що ціни на продукти харчування в Німеччині є досить низькими в порівнянні з іншими країнами Західної Європи.

На четвертому місці в Німеччині опинився страх перед кліматичними змінами. Це є наслідком постійної присутності цієї теми в політиці та ЗМІ, зауважують експерти. Апокаліптичні картини, змальовані чиновниками та науковцями, лякають людей.

Страх якоїсь важкої хвороби посідає п'яте місце - 54%. Причому це стосується однаковою мірою як власних болячок, так і хвороб близьких.

Цікаво, що попри постійні терористичні погрози, страх перед терактами посів цього року лише дев'яте місце (46%). Минулого року це було п'яте місце і 58% опитаних. А страх перед злочинністю взагалі посів лише передостаннє місце (25%).

Знизилася також загальна кількість тих, хто боїться іноземців, наркозалежності своїх дітей та воєн за участі Німеччини. Менше страхів гризе німців нині і щодо їхнього приватного життя. Приміром, страх перед розлученням з партнером посів останнє 16-е місце (16%). За статистикою, кожен третій шлюб у Німеччині розпадається.

Реклама:

Головне сьогодні