Парад европейських культурних столиць у Києві

28 вересня в "Українському Домі" у рамках "Українського туристичного форуму" відбулася презентація фотовиставки "Культурні столиці Європи 2010".

За рішенням незалежних експертів столицями культурного життя макрорегіону наступного року стануть турецький Стамбул, угорське місто Печ і німецький Ессен. На виставці представлені роботи українських авторів Ренати Киреєвої і Василіси Дребушевської, угорського фотографа Лайоша Кальмара, німецьких і турецьких фотографів.

Звання "Культурної столиці світу" принесе містам не лише престиж і збільшення туристичних потоків, але й значну відповідальність за якісне обслуговування, організацію культурних і туристичних заходів.

"Культурні столиці світу" є проектом Європейської Комісії, який спрямований на розвиток туристичного потенціалу міст та підвищення культурного рівня мешканців Європи. Це звання присуджується містам з 1985 року.

Ще кілька місяців культурними столицями світу будуть литовський Вільнюс і австрійський Лінц, а з настанням нового року естафету переймуть нові дипломанти.

Угорщина
Сама еспозиція являє собою кілька стендів з фотографіями міст і короткими розповідями про їх культурне життя.

Криза в українському туризмі чи невміння хазяйнувати?

Незважаючи на фінансову кризу європейці продовжують вкладати кошти у розвиток туристичної галузі, а українські службовці говорити про підготовку до прийому європейців у 2012 році.

[L]Підрахувавши поточні прибутки від туристичної галузі, Державний комітет з туризму нарешті підтвердив зменшення внутрішніх туристичних потоків. За словами голови Держкомтуризму Анатолія Пахлі, найбільше постраждав Крим.

Там туристичні потоки зменшились на 14 %. Проте завдяки Карпатському регіону, якому вдалося утримати свої минулорічні позиції і місту Києву, внутрішні туристичні потоки зменшились всього на 4 %.

То, можливо, справа не в кризі? Юрiй Зубко, заступник міністра культури й туризму України, звернув увагу на цікавий феномен: "У той час, коли свiтовi туристичнi компанiї одночасно працюють на в'їзд i на виїзд, у нас склалася парадоксальна ситуацiя - 90% компанiй займаються виключно виїздним туризмом".

Це свідчить про те, наскільки мало приділяється уваги залученню іноземних туристів, розбудові інфраструктури, адже продати тур в розкручену й комфортну Туреччину простіше, ніж створити ті ж самі умови в Криму чи, скажімо, на Донбасі...

На прикладі німців

Як не дивно, шахти й старі заводи приваблюють все більше відвідувачів, і техногенний туризм набирає обертів у світі. Німецький місто Ессен, яке отримало звання "Культурної столиці Європи 2010", доводить, що навіть з шахти можна зробити туристичну Мекку.

Рурська область, де розташувалось містечко, ще десять років тому була відома своєю розвиненою промисловістю. Але поступово підприємства почали закриватися, в області запанувало безробіття, і тоді було прийняте рішення про перекваліфікації краю із промислового... в туристичний.

Німеччина
У величезному газометрі міста Оберхаузен, занесеному у Книгу рекордів Гіннеса, замість газу почали зберігати твори мистецтва. Найвищий в світі газометр перетворився на найвищий у світі виставковий комплекс.

Навколо нового музею поступово почала розвиватися туристична інфраструктура: торговий комплекс, трамвай з центру міста...

Естафету Оберхаузена підхопило місто Ессен, де знаходить шахта Цольферайн, внесена до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Величезний комплекс, який сто років тому будавали не лише як вугільну шахту, вуглемийну й сортувальний цех, а як приміщення, в бункерах якого можна проводити світські прийоми. Унікальна архітектурна пам'ятка нині служить Музеєм сучасного промислового дизайну, мистецькою школою і концерт-холом, приваблюючи тисячі туристів.

Проте найбільший ажіотаж в Ессені відбувається протягом "Ночі індустріальної культури", коли по всьому місту, багатому на техногенні об'єкти і зразки сучасної архітектури, відбуваються яскраві фестивальні заходи.

"Цікаво подивитися як колишній шахтарський край перетворюється на місце, обличчя якого представляють опери і театри" - ділиться своїми враженнями Надзвичайний і повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина Ганс-Юрґен Гаймзьот.

"Хотілось би побачити як Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг об'єднуються, щоб наступного року стати культурною столицею світу. Це утопія, але приклад Ессена доводить, що ця утопія реальна".

Реклама:

Головне сьогодні