Плутанина з номерами й назвами вулиць по-українськи

В інтернеті або в будь-якому кіоску можна без проблем знайти найповнішу карту міста, де вказано номер кожного будинку. Але табличок із номерами на самих будівлях або зовсім немає, або їх надто складно прочитати.

Мішанина та незручності можуть бути не лише з номерами будинків, а й із назвами вулиць, повідомляє "Радіо Свобода".

Наприклад, у Харкові є 40 вулиць із однаковими назвами. Зокрема, дві "Вишневих", дві "Лісові", два "Достоєвських в'їзди", а "Джерельних" вулиць у цьому обласному центрі аж три.

Коли ж такі труднощі виникають, наприклад, у пожежних або лікарів швидкої допомоги, це вже не просто незручність.

У пошуках будинку

Киянка Олена працює менеджером із продажу. Робота не офісна - весь день на колесах. І надокучають не стільки дорожні затори, скільки пошуки необхідної адреси.

Робочий день Олени починається о дев'ятій. Вона сідає в новеньку робочу машину і вирушає на перевірку торговельних точок, де виставлена продукція її компанії. Олена працює не в рідному Києві, а в Одесі, де мешкає всього місяць.

В обох містах таблички з назвами вулиць є далеко не на всіх будинках. Тож, шукаючи одну-єдину адресу, дівчина може проблукати декілька годин.

"Номер 18, який я шукаю, може бути між 21 та 28. Мені доводиться намотувати кола містом, повертатися з однієї вулиці на іншу, об'їжджати цілі квартали. Я запитую людей, які самі часто нічого не знають", скаржиться Олена.

Промучившись 2 тижні, Олена купила дорогу навігаційну систему. І сподівалася, що тепер знаходитиме потрібні адреси швидше. Однак і тут виникли проблеми.

"Часто він заводить у глухі кути. Наприклад, він вказує, що будинок № 48 розташований прямо. Але перед собою я бачу глуху стіну закинутого заводу, поле і жодного іншого будинку чи магазина. Або каже їхати прямо, хоча прямо лише залізнична колія і жодної іншої дороги", - каже менеджер з продажу.

Швидко знайти правильну адресу, та ще й коли обмежений часом і поспішаєш на терміновий виклик, - справжня проблема, з якою щодня стикаються лікарі швидкої медичної допомоги. От і доводиться водіям і медикам карет "швидкої" детально вивчати карту міста, бідкається головний лікар столичної станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора.

"Коли будинок будували, ніхто не подумав, що дерева теж ростуть і багато написів уже затінилися. А ще є в Києві одна вулиця, де на парному боці стоїть непарний будинок - здавалося б, там мусять бути виключно парні номери", - бідкається Вершигора.

Плутанина із номерами й назвами вулиць - це, з одного боку, недбалість, а з іншого, в ній може бути і користь певним чиновникам. Адже саме недбалістю можна списати неоднозначні дії на ринку житла або землі, зазначає письменник, історик Києва, Сергій Грабар.

"Земельна ділянка віддається комусь у власність, будується новий будинок і з'являється новий номер. А оскільки будинки всі нумеруються по порядку (10,12,14), то цьому новозбудованому присвоюють букву (А, Б,В), а можна й взагалі його по іншій вулиці пустити. Тоді й виходить, що шукаєш будинок по цій вулиці, а стоїть він на іншій", - розповідає Грабар.

Закон зобов'язує будівельну компанію перед тим, як здати дім в експлуатацію, оснастити його табличками з номерами і відповідним освітленням. Далі доглядати будинок і територію навколо нього мусять ЖЕКи, говорить Сергій Требух, представник Державної академії житлово-комунального господарства.

"Чому ЖЕК часто не слідкує і не знає, що за ними треба слідкувати? Тому що нам сьогодні Київська міська держадміністрація опублікувала на сайті нові тарифи (підвищені), але не надала найголовнішого, чого вимагає законодавство: типового переліку послуг, який повинні були затвердити", - зауважує Требух.

Хоча опікуватися станом будинків, зокрема, номерними знаками на них, закон зобов'язує ЖЕКи, проте самі мешканці теж повинні виявляти активність, вважає представник громадської організації "Українська громада" Володимир Чеповий.

Скажімо, якщо на будинку відсутня табличка з номером, а ЖЕКи зволікають встановити нову, то мешканці квартир можуть звернутися з цим проханням до комерційної структури, розташованої в одному з приміщень.

"Люди просто зібрали гроші й самі встановили на своїх будинках вказівники й номери, тому що, звернувшись у будь-яку державну установу, дуже важко розраховувати швидко отримати якусь допомогу. А далі це крок домового комітету і ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків), яке може вирішувати всі питання в юридичній площині", - пояснює Чеповий.

Іноді важко знайти необхідну вулицю і через численні перейменування, які відбуваються останніми роками. Так, наприклад, столичну вулицю Велику Васильківську чимало киян знають як Червоноармійську.

А нещодавно міністр внутрішніх справ заявив, що найбільша плутанина при підготовці списків виборців для президентських виборів відбувається саме через перейменування вулиць, а також "через існування або відсутність будинків на картах населених пунктів".

Як приклад Луценко навів будинок, який постраждав у Криму від вибуху газу - будівля досі числилася у виборчих списках. "Хоча її вже немає в природі", - сказав глава МВС.

У Європі знайти необхідну адресу простіше.

Так, наприклад, у Чехії через кожні 100-200 метрів - покажчик, як потрапити до Карлового мосту. Єдине - всі написи зроблені чеською мовою, але в Німеччині так само - німецькою, а в Ісландії - ісландською. Та в кожній із цих країн використовується латиниця, тому англомовна людина легко зорієнтується, зауважує "Радіо Свобода".

Реклама:

Головне сьогодні