Студентів зобов'яжуть вивчати "Історію української культури"

— 1 жовтня 2009, 14:13

"Історія української культури" стане обов'язковою для вивчення у всіх навчальних закладах України вже у другому семестрі цього навчального року, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

"Робочий проект програми міністр підпише найближчим часом, після чого дисципліна буде вивчатися в обов'язковому порядку у всіх українських ВНЗ", - зазначив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Юрій Коровайченко.

Курс "Історії української культури" розрахований на 72 години. Він покликаний ознайомити студентів з "сучасними підходами до вивчення національної культури" та особливостями її історичного розвитку.

У результаті студент повинен вміти класифікувати явища культури за їх історичною значимістю, національною приналежністю і стильовими особливостями, а також аналізувати перспективи розвитку української культури.

Програма "Історії української культури" розділена на два модулі. Перший - вступний - присвячений етапам становлення української культури і охоплює період від Київської Русі до часів СРСР.

Другий модуль присвячений індивідуальним особливостям національної культури. У його рамках студентам пропонується вивчити обряди і традиції, регіональні особливості побуту українців, проаналізувати еволюцію української кухні та символіку національного костюма.

У Міністерстві освіти необхідність введення даного предмета пояснюють "шаблонністю" існуючих знань про українську культуру у сучасних випускників.

"Спитайте, що таке українська культура, і вам назвуть тільки ключові фігури XIX століття - Тараса Шевченка і Лесю Українку", - заявив один із розробників проекту програми доктор філософських наук Олексій Шевченко.

Однак історики кажуть, що українську культуру не можна відокремлювати від становлення держави. Тож і до обов'язкового вивчення "Історії української культури" ставляться не надто добре.

"Немає необхідності робити її обов'язковим предметом поряд з історією України. Коли пишуться підручники історії, то для кожного історичного періоду все одно виділяється параграф з культури", - пояснив директор Інституту археології НАНУ академік Петро Толочко.

Нагадаємо, 9 червня було оприлюднено наказ Міносвіти "Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін за вільним вибором студента", яким було встановлено перелік нормативних дисциплін гуманітарної та соціально-економічної спрямованості для бакалаврів. До цього переліку увійшли українська мова, історія України, філософія, іноземна мова, а також історія української культури.

Реклама:

Головне сьогодні