Учені знайшли "еліксир молодості"

— 7 жовтня 2009, 18:52

Дослідники з Університету Граца виявили, що речовина спермідін, яка міститься у спермі, збільшує тривалість життя дріжджових культур, мушок, червів та мишей, повідомляє The Telegraph.

Як нагадують науковці, спермідін - невелика лінійна молекула з групи поліамінів - необхідний для зростання і дозрівання клітин, при цьому його вміст у клітині зменшується в процесі її старіння.

Тож вчені вирішили перевірити, чи здатна речовина продовжувати життя, якщо додавати її необхідну кількість.

В ході наукового експерименту спермідін додавався до харчування одноклітинних і багатоклітинних організмів.

У результаті виявилось, що плодові мушки, які отримують добавку в їжу, живуть на 30% довше, ніж їхні сородичі, які не пробували спермідін.

Схожий ефект мала речовина і на тривалість життя червів та мишей. А дріжджі, що ростуть у живильному середовищі з додаванням спермідіну, живуть у 3-4 рази довше, ніж без нього.

Окрім цього вчені довели, що так само позитивно спермідін впливає і на клітини крові людини. Тож спермідін в майбутньому може стати "еліксиром молодості" й продовжувати життя людини до 25 років.

Австрійські вчені планують продовжувати своє дослідження. Однак вже зараз зрозуміло, що до випробування еліксиру на людині, а тим паче "лікування" її від старості ще далеко.

Реклама:

Головне сьогодні