Незаконні аборти вбивають 70 тисяч жінок на рік

— 15 жовтня 2009, 10:01

Розширення використання протизаплідних засобів призвело до зниження кількості абортів у світі, однак від непрофесійних абортів продовжують вмирати близько 70 тисяч жінок щороку, повідомляє The Associated Press.

За даними звіту американської некомерційної організації Guttmacher Institute, яка займається проблемами абортів у світі, більша половина всіх смертей від кримінальних абортів - 38 тисяч - припадає на країни Африки.

Однак спеціалісти зазначають, що за останні 10 років кількість випадків переривання вагітності зменшилась. Так, у 1993-му році було зроблено 45,5 мільйонів абортів, а у 2003-му - вже 41,6 мільйони.

При цьому з них близько 20 мільйонів - це кримінальні аборти, які роблять жінки з країн, де аборти заборонені законодавством. Адже заборона на переривання вагітності змушує жінок звертатися до медиків, які не мають ліцензій.

"Майже у всіх розвинених країнах аборт є безпечним і легальним. Але в більшій частині світу, що розвивається, аборти як і раніше вкрай обмежені. Тож кримінальні аборти продовжують завдавати шкоду здоров'ю жінок і ставлять під загрозу їх виживання", - зазначила голова Guttmacher Institute Шерон Кемп.

На думку експерта, щоб знизити кількість небажаних вагітностей, а значить і абортів, необхідно зробити ще більш доступними засоби контрацепції у країнах, що розвиваються

Так, у 1990-му році контрацептивами користувалися 54% заміжніх жінок, а у 2003-му році - вже 63%.

Однак найнижче використання протизаплідних засобів спостерігається в країнах Африки - всього 28%.

Реклама:

Головне сьогодні