В Нижньодніпровському парку планують збудувати атомний реактор?

— 15 жовтня 2009, 19:02

Представники громадських екологічних організацій вважають, що будівництво лінії електропередач "Запорізька АЕС - підстанція "Каховська" може мати негативні наслідки як для місцевих мешканців, так і для навколишнього середовища, повідомляє Німецька хвиля.

Так, для того щоб отримати 350 мільйонів євро кредиту від міжнародних фінансових інституцій на будівництво об'єкту Національна компанія "Укренерго" має підготувати матеріали з оцінки впливу на навколишнє середовище та провести консультації з громадськістю.

На все це відводиться 4 місяці. Половина терміну вже спливла, а вичерпної інформації на місцях і досі немає, - кажуть екологи.

На їхню думку, влада свідомо приховує від громадян інформацію про цей об'єкт.

"Ми розцінюємо будівництво цієї лінії як сигнал для збільшення кількості реакторів на Запорізькій АЕС", - заявив представник Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

Роблячи такі заяви, еколог спирається на Енергетичну стратегію України до 2030 року.

"В стратегії чітко зазначено, що ця лінія необхідна для того, щоб стабілізувати роботу української мережі і забезпечити експорт електроенергії за кордон", - зазначив Урбанський.

Порушити ці плани може створення Національного природного парку "Нижньодніпровський". Адже за законом, на заповідних землях заборонено вести індустріальну діяльність.

За словами херсонського біолога Євгена Романа, сьогодні через коридор, який потрапив до проекту будівництва високовольтної лінії, мігрує близько 200 видів птахів, майже половина з них внесена до Червоної книги України.

Національний екологічний центр вже звернувся до Європейського банку реконструкції та розвитку з проханням переглянути доцільність виділення кредиту для будівництва небезпечного об'єкту і відновити процес громадських консультацій у повній відповідності до політики та процедур банку.

Реклама:

Головне сьогодні