Місця відрахованих студентів з фальшивими довідками можуть зайняти контрактники

— 16 жовтня 2009, 11:40

Про це заявив міністр освіти і науки Іван Вакарчук в інтерв'ю Комерсант-Україна.

"Згідно з остаточними результатами вступної кампанії, таких ситуацій (коли пільговики вступали замість дітей з високими балами) не було. Усі, в кого були високі бали, вступили. 200-бальників вузи навіть запрошували до себе на навчання", - заявив Вакарчук.

За його словами, напередодні вступної кампанії керівників вузів попередили, що "всі місця, зайняті пільговиками, будуть компенсуватися додатковими бюджетними місцями".

"Ті вузи, що звернулися за цією компенсацією, місця одержали. Наприклад, у Київському національному університеті ім. Шевченка спочатку просили близько 200 місць, а в результаті все звелося до 37. От вам і вимір "проблеми пільговиків". Усього ж пільговиків - 4,5% від кількості осіб, що вступили. Чому чотири особи зі ста створюють таке збурення в суспільстві?", - додав Вакарчук.

Міністр також попередив, що тих вступників, чиї довідки про пільги виявляться фальшивими, відрахують.

"Їхні місця можуть зайняти ті, хто вчиться за контрактом, і вчиться добре", - додав Вакарчук.

Міністр також наголосив, що вимоги для тих вузів, які хочуть стати дослідницькими, пом'якшуватись не будуть.

"Ми високі вимоги встановлюємо не для того, щоб будь-який вуз міг стати дослідницьким університетом, а для того, щоб створити в Україні кілька потужних наукових центрів, де б навчання проводилося саме через дослідження", - заявив Вакарчук.

І додав, що "вуз, що претендує на статус дослідницького, повинен відповідати усім без винятку критеріям". "Якщо у вуза 2-3 параметри не відповідають - нехай над ними працюють. В інших країнах дослідницьких університетів одиниці, чому в нас їх повинні бути сотні?", - запитав міністр.

Коментуючи ініціативу надання школам більшої фінансової самостійності, Вакарчук заявив, що вона є "можливістю, а не зобов'язанням".

"Той, хто не прагне до фінансової самостійності, - просто боїться відповідальності, тільки і всього", - пояснив міністр освіти.

На запитання про кошти, необхідні для реалізації затвердженого урядом плану розвитку загальної середньої освіти, Вакарчук відповів, що Міносвіти "визначає потреби".

"Я готовий обґрунтувати кожен пункт. Але я не міністр економіки, фінансів або промислової політики, які наповнюють бюджет. Я - міністр освіти, що формує потребу в якісній освіті. Ми не знаємо, яке рішення прийме Верховна Рада. Не зможуть нам надати фінансування в повному обсязі - деякі програми доведеться скоротити", - сказав Вакарчук.

Реклама:

Головне сьогодні