Астрономи виявили 32 нові планети

— 20 жовтня 2009, 10:36

Всього астрономи виявили 32 екзопланети (планети, які розташовані за межами Сонячної системи), розмір яких різниться від п'яти мас Землі до 5-10 мас Юпітера - найважчої планети Сонячної системи, повідомляє ВВС.

Роздивитися нові планети вдалося за допомогою дуже потужного 3,6-метрового телескопу, який знаходиться у Європейській південній обсерваторії в Чилі. Телескоп оснащенний спектрографом HARPS.

На думку вчених, це відкриття дозволяє припустити, що в нашій галактиці існує велика кількість планет з невеликою масою.

"Виходячи з (отриманих) результатів, ми знаємо, що щонайменше 40% сонячноподібних зірок мають супутник у вигляді планети з невеликою масою. Це дійсно важливо, оскільки означає, що планети з невеликою масою розміщуються практично де завгодно", - зауважив науковець Стефан Удрі з Женевського університету.

"Цікаво те, що (існуючі астрономічні) моделі передбачають їх наявність, і тепер ми (дійсно) їх знайшли. Більше того, ці моделі передбачають, що планет з невеликою масою, схожих на Землю, ще більше", - додав він.

Відкриття європейських вчених збільшило кількість відомих екзопланет до більш ніж 400.

Науковці сподіваються, що протягом найближчих шести місяців їм вдасться виявити ще одну групу небесних тіл, схожу за кількістю на останню знахідку.

Кінцева мета астрофізиків - знайти тверду планету в "залюдненій зоні", тобто на такій відстані від зірки, щоб температура поверхні супутника могла підтримувати воду у рідкому стані.

Реклама:

Головне сьогодні